Zupa z dyni – jak ją ugotować? Gotowe przepisy!

2019-09-20
zupa z dyni

Dynia nierozerwalnie kojarzy się z jesienią. Występuje zarówno w postaci ozdobnej, jak i jadalnej. Najpopularniejsze są odmiany tej rośliny z rodziny dyniowatych piżmowe, makaronowe lub hokkaido. Z pomarańczowego owocu nie tylko przygotowuje się lampiony na Halloween, ale też korzenne dania, placki, naleśniki, ciasta czy marmolady. Coraz większą popularnością cieszą się zupy z dyni. Poznaj na nie gotowe przepisy!

Dlaczego warto spożywać dynię? Wartości odżywcze

Dynia to cenne źródło wielu odżywczych składników. Zawiera m.in.:

  • Witaminy: A, B1, B2, B6, C, E, K (od 0,06 mg do 8 mg/100 g),
  • Tiaminy: 0,5 mg/100 g,
  • Niacyny: 0,6 mg/100g,
  • Ryboflawiny: 0,11 mg/100 g,
  • Pierwiastki: wapń, żelazo, potas, magnez i fosfor.

Właściwości dyni sprawiają, że zalecana jest szczególnie przez lekarzy i dietetyków osobom, które chorują na nerki lub schorzenia układu krążenia. Przeciery i soki dyniowe mogą pić nawet niemowlęta. Dodaj ją do sałatki, surówki lub zastosuj w codziennych daniach, a otrzymasz potrzebną dawkę energii. Użyj jej do drożdżowego ciasta jako zdrowy zamiennik żółtek jaj.

Przepis na zupę z dyni 

Tradycyjną zupę dyniową dla 4 osób przygotujesz z: jednej sztuki hokkaido, 2 kartofli i marchewek, cebuli, soku z cytryny (ok. 0,5 l), bulionu np. z kostki rosołowej (1 l), połowy łyżeczki sproszkowanego imbiru bądź świeżego oraz słodkiej śmietany (ok. 100 ml). Do sporządzenia zupy z dyni z imbirem będziesz też potrzebować soli, cukru, pieprzu i gałki muszkatołowej do smaku.

Przygotowanie: Umyty owoc przekrój na pół. Oczyść z pestek i reszty. Pokrój w kostkę ze skórką. Umyj marchewki i kartofle, obierz i pokrój. Obierz następnie cebulę i posiekaj. Wszystkie składniki gotuj na bulionie, aż będą miękkie. Zmieszaj powstałą zupę blenderem, aż powstanie krem. Dodaj sok z cytryny, imbir, sól i resztę. Dopraw odrobiną cukru i śmietaną. Rozlej gotowe pierwsze danie na talerzach.

Zupa z dyni z mlekiem kokosowym

Dobrym pomysłem na pożywne i smaczne śniadanie jest zupa dyniowa z mlekiem. Do średniego owocu i 0,5 kg miąższu zakupionego np. w hurtowniach warzyw i owoców potrzebne będzie: 100 ml wody, cukier i ekstrakt waniliowy. Do tego odrobina soli, kilka rodzynek, chałka lub drożdżówka i masło. Dodatkowo można użyć dowolnych świeżych owoców i aromatycznych przypraw. Umyty i przekrojony na pół owoc po usunięciu miąższu pokrój na cząstki. Przełóż do garnka, dolej wody i dosyp soli. Gotuj przez 10 min. Zagotuj w międzyczasie mleko z laską wanilii. Umieść pokrojoną w kostkę bułkę na patelni na maśle i pozostaw do zarumienienia się. Zalej owoc mlekiem. Zmiksuj i dodaj pozostałość po mleku. Zmieszaj i dodaj szczyptę cukru oraz skropl waniliową esencją. Ozdobioną rodzynkami dyniową zupę podawaj z grzankami.

Krem z dyni

Zupę krem z dyni wykonuje się przez ok. 45 min. Na 4 porcje będą potrzebne następujące składniki:

  • Owoce: 1,5 kg odmiany piżmowej lub innej,
  • Olej i cebula,
  • Ostra i słodka papryka: po 1 łyżeczce,
  • Cynamon: ¼ łyżeczki,
  • Miód (lub gałka muszkatołowa) oraz syrop np. z agawy: 1 łyżeczka,
  • Ocet lub sok z cytryny: ok. 2 łyżek,
  • Dodatki: sól i pieprz.

Potrzebne składniki znajdziesz w każdym sklepie spożywczym. Rozgrzej piekarnik do 200 °C. Pokrój na ćwiartki owoce. Rozprowadź po ich wnętrzu olej. Następnie włóż do piecyka. Odczekaj ok. 30-45 min. Po uzyskaniu miękkości wyjmij i pozostaw do ostudzenia. Pokrój w tym czasie cebulę w kostkę. Rozgrzej dno garnka oliwą i dodaj cebulę w kostkach. Podsmażaj przez ok. 3 min. Po zeszkleniu się, dodaj dwie papryki oraz dodatki. Podsmażaj przez 60 sekund. Wyjmij pestki i miąższ. Dodaj owoc do podduszonej cebuli i wymieszaj. Duś przez ok. 3 minuty. Wylej na warzywa wodę i gotuj przez 10 min. Zblenduj wszystko, a potem dodaj miód, sól, ocet oraz świeżo zmielony czarny pieprz. Gotowe danie podawaj z prażonymi dyniowymi pestkami i skropione oliwą.