Pewnych potraw po prostu nie może zabraknąć na naszym wigilijnym stole. Ich przyrządzenie nakazuje tradycja, a smak często pozostaje niezmienny od pokoleń. Jeśli jednak nie mamy rodzinnego przepisu, warto znaleźć taki najbardziej nam odpowiadający. Z poniższego artykułu dowiecie się, jak przygotować przepyszne, podstawowe potrawy wigilijne.
Jak przyrządzić klasyczne potrawy wigilijne?
Barszcz z uszkami
Składniki na barszcz:
- 7 małych buraków,
- 2,5 litra bulionu warzywnego,
- garść suszonych prawdziwków,
- 2 ząbki czosnku,
- 2 liście laurowe,
- 2 łyżki majeranku,
- 6 ziaren czarnego pieprzu,
- 4 ziarenka ziela angielskiego,
- jedna cytryna,
- sól oraz zmielony pieprz
Składniki na uszka:
- 150 g suszonych grzybów
- oliwa do smażenia
- 2 cebule
- sól
- pieprz
- 1 szklanka mąki pszennej (typ 480)
- 1 jajko
- 50 ml wody
Barszcz z uszkami to potrawa wigilijna pojawiająca się na stołach w całej Polsce. Aby go przyrządzić, przepłukane prawdziwki zalej dwoma szklankami zimnej wody, dorzuć do nich ząbki czosnku i liście laurowe, a następnie zostaw do namoczenia, najlepiej na noc. Namoczone grzyby gotuj przez 5 minut, najlepiej w tej samej wodzie.
Do gorącego bulionu warzywnego wrzuć buraki i dodaj przyprawy. Kiedy bulion się zagotuje, gotuj go na małym ogniu pod przykryciem, aż buraki zmiękną (około 40-60 minut), a następnie pozostaw buraki na kilka godzin w wywarze. Po ich wyjęciu dolej do zupy wywar z grzybów i dopraw ją solą, pieprzem oraz sokiem z cytryny.
Grzyby zalej wodą, żeby zmiękły, a w tym czasie wyrób ciasto z mąki, jajka i wody. Grzyby ugotuj i pokrój na drobne kawałki. Cebulę posiekaj i usmaż. Dodaj grzyby i dopraw. Ciasto cienko rozwałkuj i pokrój w trójkąty. Uformuj uszka. W nieco leniwszej wersji możemy użyć uszek ze sklepu.
Karp smażony
- 1 wypatroszony karp
- sól
- przyprawa ziołowa do ryb
- mąka do panierowania
- olej roślinny do smażenia
Po dokładnym opłukaniu i osuszeniu karpia pokrój go na porcje. Następnie delikatnie przypraw i pod przykryciem wstaw do lodówki. Po tym czasie usmaż go na patelni z rozgrzanym olejem, po około 5 minut z każdej strony. To jedna z najprostszych potraw wigilijnych.
Groch z kapustą
- 150 g grochu łuskanego połówki żółtego
- 400 g kiszonej kapusty z marchewką
- 1/2 kostki bulionowej jarzynowej
- 3 łyżki oleju roślinnego
- 1 cebula
- 1 listek laurowy, 1 ziele angielskie, 2 łyżeczki kminku, sól i pieprz
Groch zalej litrem zimnej wody i zostaw do namoczenia na całą noc. Następnego dnia zagotuj go w tej samej wodzie, w razie potrzeby dolej jej więcej. Kiedy na wierzchu wytworzy się piana, zbierz ją, dodaj kostkę rosołową i zagotuj jeszcze raz.
Posiekana kapustę gotuj do miękkości przez około 20 minut. Na patelni podsmaż drobni posiekaną cebulę, listek laurowy, ziele i kminek. Dodaj do nich kapustę na 10 minut, dopraw pieprzem. Na ostatnie 5 minut smażenia dodaj groch.
Kompot z suszonych owoców
- ok. 1 kg pokrojonych suszonych owoców (jabłek, gruszek, śliwek, moreli), w mniej więcej równych proporcjach
- 4 litry zimnej wody
- ok. 6 łyżek cukru (lub do smaku)
- 1 laska cynamonu
- kilka goździków
- gwiazdka anyżu
- kawałek skórki sparzonej pomarańczy (tylko pomarańczowa część)
- świeże jabłko
- 2-3 łyżki soku z cytryny
Umyj suszone owoce i zostaw je do namoczenia na około pół godziny razem z cynamonem, goździkami, anyżem i skórką pomarańczy, a następnie zagotuj całość na małym ogniu, dodaj cukier. Gotuj przez kolejne 10 minut, dodaj pokrojone jabłko i sok z cytryny. Odstaw na 2-3 godziny. Można sprzeczać się, czy kompot można zaliczyć do potraw wigilijnych, jednak większość osób tak go zakwalifikuje.
Kutia
- 1 szklanka ziaren pszenicy
- 1 szklanka maku
- 1/2 szklanki cukru pudru (lub do smaku)
- 3 łyżki likieru Amaretto lub kilka kropli ekstraktu migdałowego
- 4 łyżki miodu
- 5 dag rodzynek
- 5 dag migdałów
- 1/2 szklanki słodkiej śmietanki
Aby zrobić to słodkie danie wigilijne, wypłukaną pszenicę należy zagotować i zalać wrzątkiem na całą noc. Następnego dnia zagotuj ja i odcedzić. Wlej świeżą wodę i gotuj do miękkości. Opłukany, sparzony wrzątkiem mak, zmiel w maszynce z gęstym sitkiem, dodaj do pszenicy, dopraw miodem, cukrem pudrem, likierem lub ekstraktem. Wymieszaj z bakaliami i śmietanką.