Pewnych potraw po prostu nie może zabraknąć na naszym wigilijnym stole. Ich przyrządzenie nakazuje tradycja, a smak często pozostaje niezmienny od pokoleń. Jeśli jednak nie mamy rodzinnego przepisu, warto znaleźć taki najbardziej nam odpowiadający. Z poniższego artykułu dowiecie się, jak przygotować przepyszne, podstawowe potrawy wigilijne.

Jak przyrządzić klasyczne potrawy wigilijne?

Barszcz z uszkami

Składniki na barszcz:

  • 7 małych buraków,
  • 2,5 litra bulionu warzywnego,
  • garść suszonych prawdziwków,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 2 liście laurowe,
  • 2 łyżki majeranku,
  • 6 ziaren czarnego pieprzu,
  • 4 ziarenka ziela angielskiego,
  • jedna cytryna,
  • sól oraz zmielony pieprz

Składniki na uszka:

  • 150 g suszonych grzybów
  • oliwa do smażenia
  • 2 cebule  
  • sól
  • pieprz
  • 1 szklanka mąki pszennej (typ 480)
  • 1 jajko
  • 50 ml wody

Barszcz z uszkami to potrawa wigilijna pojawiająca się na stołach w całej Polsce. Aby go przyrządzić, przepłukane prawdziwki zalej dwoma szklankami zimnej wody, dorzuć do nich ząbki czosnku i liście laurowe, a następnie zostaw do namoczenia, najlepiej na noc. Namoczone grzyby gotuj przez 5 minut, najlepiej w tej samej wodzie.

Do gorącego bulionu warzywnego wrzuć buraki i dodaj przyprawy. Kiedy bulion się zagotuje, gotuj go na małym ogniu pod przykryciem, aż buraki zmiękną (około 40-60 minut), a następnie pozostaw buraki na kilka godzin w wywarze. Po ich wyjęciu dolej do zupy wywar z grzybów i dopraw ją solą, pieprzem oraz sokiem z cytryny. 

Grzyby zalej wodą, żeby zmiękły, a w tym czasie wyrób ciasto z mąki, jajka i wody. Grzyby ugotuj i pokrój na drobne kawałki. Cebulę posiekaj i usmaż. Dodaj grzyby i dopraw. Ciasto cienko rozwałkuj i pokrój w trójkąty. Uformuj uszka. W nieco leniwszej wersji możemy użyć uszek ze sklepu

Karp smażony

  • 1 wypatroszony karp
  • sól
  • przyprawa ziołowa do ryb
  • mąka do panierowania
  • olej roślinny do smażenia

Po dokładnym opłukaniu i osuszeniu karpia pokrój go na porcje. Następnie delikatnie przypraw i pod przykryciem wstaw do lodówki. Po tym czasie usmaż go na patelni z rozgrzanym olejem, po około 5 minut z każdej strony. To jedna z najprostszych potraw wigilijnych.

Groch z kapustą

  • 150 g grochu łuskanego połówki żółtego
  • 400 g kiszonej kapusty z marchewką
  • 1/2 kostki bulionowej jarzynowej
  • 3 łyżki oleju roślinnego
  • 1 cebula
  • 1 listek laurowy, 1 ziele angielskie, 2 łyżeczki kminku, sól i pieprz

Groch zalej litrem zimnej wody i zostaw do namoczenia na całą noc. Następnego dnia zagotuj go w tej samej wodzie, w razie potrzeby dolej jej więcej. Kiedy na wierzchu wytworzy się piana, zbierz ją, dodaj kostkę rosołową i zagotuj  jeszcze raz.

Posiekana kapustę gotuj do miękkości przez około 20 minut. Na patelni podsmaż drobni posiekaną cebulę, listek laurowy, ziele i kminek. Dodaj do nich kapustę na 10 minut, dopraw pieprzem. Na ostatnie 5 minut smażenia dodaj groch.

Kompot z suszonych owoców

  • ok. 1 kg pokrojonych suszonych owoców (jabłek, gruszek, śliwek, moreli), w mniej więcej równych proporcjach
  • 4 litry zimnej wody
  • ok. 6 łyżek cukru (lub do smaku)
  • 1 laska cynamonu
  • kilka goździków
  • gwiazdka anyżu
  • kawałek skórki sparzonej pomarańczy (tylko pomarańczowa część)
  • świeże jabłko
  • 2-3 łyżki soku z cytryny

Umyj suszone owoce i zostaw je do namoczenia na około pół godziny razem z cynamonem, goździkami, anyżem i skórką pomarańczy, a następnie zagotuj całość na małym ogniu, dodaj cukier. Gotuj przez kolejne 10 minut, dodaj pokrojone jabłko i sok z cytryny. Odstaw na 2-3 godziny. Można sprzeczać się, czy kompot można zaliczyć do potraw wigilijnych, jednak większość osób tak go zakwalifikuje.

Kutia

  • 1 szklanka ziaren pszenicy
  • 1 szklanka maku
  • 1/2 szklanki cukru pudru (lub do smaku)
  • 3 łyżki likieru Amaretto lub kilka kropli ekstraktu migdałowego
  • 4 łyżki miodu
  • 5 dag rodzynek
  • 5 dag migdałów
  • 1/2 szklanki słodkiej śmietanki

Aby zrobić to słodkie danie wigilijne, wypłukaną pszenicę należy zagotować i zalać wrzątkiem na całą noc. Następnego dnia zagotuj ja i odcedzić. Wlej świeżą wodę i gotuj do miękkości. Opłukany, sparzony wrzątkiem mak, zmiel w maszynce z gęstym sitkiem, dodaj do pszenicy, dopraw miodem, cukrem pudrem, likierem lub ekstraktem. Wymieszaj z bakaliami i śmietanką.