Spośród wszystkich kuchni zagranicznych, jakie są serwowane w Polsce, to dania rodem z Włoch przyciągają największe zainteresowanie klientów restauracji. Najczęściej zamawiają oni oczywiście pizzę, czyli charakterystyczny, okrągły placek, na którym oprócz sosu i sera znaleźć można wiele dodatków. Włochy słyną jednak nie tylko z tego dania – co jeszcze czeka na nas w menu lokali serwujących potrawy kuchni włoskiej?

Makarony i sałaty charakterystyczne dla włoskiej kuchni

Słoneczna Italia kojarzy się amatorom jedzenia przede wszystkim z makaronami. Przygotowuje się je na wiele sposobów, a przepisy są zarówno bardzo proste i zawierające niewiele składników, jak i dość skomplikowane i czasochłonne w realizacji. Do najpopularniejszych makaronów zalicza się niewątpliwie spaghetti, czyli długie nitki, które doskonale komponują się z rozmaitymi sosami. Dobrym wyborem będzie m.in. bolognese, choć w oryginalnych recepturach jest on serwowany częściej z makaronem tagliatelle. W restauracjach z kuchnią włoską zainteresować nas powinno również spaghetti carbonara.

Do popularnych makaronów zalicza się też penne. Podawane z sosem arabiata czy z pesto będzie kulinarną ucztą dla podniebienia zarówno miłośników włoskiej kuchni, jak i osób pierwszy raz mających z nią styczność. Da Grasso w Giżycku to lokal, w którego menu znajdziemy wspomniane rodzaje makaronów, ale też aromatyczne sałaty. Dla Włoch najbardziej charakterystyczną jest sałata caprese, która składa się przede wszystkim z mozzarelli, pomidorów i oliwy z oliwek.

Pizza, czyli najpopularniejsze danie rodem z Włoch

Fundamentem kuchni włoskiej jest jednak przede wszystkim pizza. Drożdżowy placek zamówić można w wielu wariantach. Dotyczy to nie tylko dodatków, jakie mogą znaleźć się na pizzy. Przy jej wyborze zwróćmy uwagę również na grubość ciasta oraz sos – ten może być zarówno pomidorowy, jak i np. wykonany ze śmietanki. W przypadku dodatków w restauracjach z kuchnią włoską panuje bardzo duża różnorodność.

Mogą to być bowiem charakterystyczne dla polskich wersji pizzy pieczarki, szynka czy papryka, ale też nietuzinkowe owoce morza czy ryby. Tradycyjna pizza włoska to jednak oszczędność składników – aby poczuć jej prawdziwy smak, zdecydujmy się na aromatyczną margheritę, czyli połączenie ciasta z sosem pomidorowym, serem mozzarella i bazylią. Dań charakterystycznych dla kuchni włoskiej jest zatem sporo. To przede wszystkim makarony i pizza, ale także sałaty. To właśnie te potrawy powinny znaleźć się w restauracji, która swoim klientom serwuje najbardziej rozpoznawalne dania rodem z Włoch.