Koper ogrodowy nazywany też koperkiem należy do ziół o wielu zastosowaniach (nie tylko w kuchni) ze względu na szereg dobroczynnych właściwości oraz wartości odżywczych, które znane są od wieków. Już w Starożytnym Egipcie stosowano to zioło w ramach wspomagania procesów trawiennych. Dowiedzmy się więcej na temat właściwości i zastosowań kopru ogrodowego w poniższym artykule.

Właściwości kopru ogrodowego

Koperek jest bogaty w szereg witamin takich jak m.in. B1, B2, niacyna, C, A,, D czy B12 oraz mikroelementów takich jak fosfor, sód, wapń, żelazo, cynk, miedź, potas czy magnez. Dzięki temu posiada on wiele dobroczynnych właściwości obejmujących m.in.:

  • wspomaganie procesów trawiennych — za sprawą zawartych w tym ziele olejków eterycznych wykazujących działanie stymulujące wydzielanie żółci oraz soków trawiennych, jak również pobudzających perystaltykę jelit. Koperek jest więc bardzo dobrym lekarstwem na niestrawność i wzdęcia;
  • łagodzenie bólów — szczególnie tych towarzyszących reumatoidalnemu zapaleniu stawów, a także tych związanych z bólami brzucha oraz bólami menstruacyjnymi;
  • działanie antyoksydacyjne — czyli likwidujące wolne rodniki odpowiedzialne za uruchamianie procesów starzenia się;
  • pozytywny wpływ na profil lipidowy koper wykazuje właściwości redukujące stężenie cholesterolu LDL oraz trójglicerydów we krwi;
  • działanie antybakteryjne — koper zawdzięcza je zawartości ekstraktu acetonowego, który hamuje wzrost niektórych bakterii;
  • działanie łagodzące stres — dzięki zawartości magnezu oraz witamin z grupy B.

Zastosowania koperku w kuchni

Koper ma nie tylko wiele cennych właściwości, przez które jest stosowany w ziołolecznictwie oraz przemyśle kosmetycznych. Jest on także bardzo smaczny i aromatyczny, dzięki czemu jest on obecny w naszych kuchniach od wieków. Koper ogrodowy wykorzystuje się do gotowania zarówno w postaci świeżej, jak i suszonej w trakcie przygotowywania różnych potraw. Stosuje się go m.in. jako składnik jogurtów naturalnych, twarożków, kefirów, jako dodatek do ziemniaków (szczególnie młodych z dodatkiem masła), ryb, drobiu, zapiekanek, surówek czy makaronów.

Ponadto jest on świetny dodatkiem do zup (np. ogórkowej) czy chłodników np. litewskiego. Można go też dodawać do jajecznicy, omletów, jajek sadzonych, sałatek, dipów (np. jogurtowych), pikli, ogórków kiszonych czy marynat. Jeśli chcą Państwo zakupić najwyższej jakości koperek lub inne świeże warzywa i owoce, to polecamy zapoznać się z ofertą sprawdzonej firmy Fresh Fruits w Chodnowie, która ceni sobie rzetelność oraz uczciwość.