Kiszenie warzyw znane jest ludzkości od wieków. To jeden z najmniej inwazyjnych sposobów na konserwację żywności, oparty na procesie fermentacji mlekowej. Dzięki temu żywność nabiera specjalnych właściwości, które pomagają w prawidłowym funkcjonowaniu organizmu. Pośrednio wpływają na odporność, równowagę kwasowo-zasadową i wiele innych mechanizmów. Dlaczego należy wprowadzać kiszonki do swojego codziennego jadłospisu?

Kiszenie jako zdrowa, polska tradycja

Niestety często bywa tak, że to, co najbardziej kochamy w polskich tradycjach kulinarnych, nie działa zbyt pozytywnie na nasz organizm. Na szczęście robiąc lub kupując produkty kiszone, ten problem nas nie dotyczy, ponieważ ich wpływ na zdrowie jest nieoceniony. Kiszonki dostarczają m.in. witaminy C, E i K, a także są bogatym źródłem witamin z grupy B. Ich zaletą jest to, że mogą być spożywane przez cały rok, zatem w okresie zimowym stanowią alternatywę dla świeżych warzyw. Kiszona kapusta czy ogórki świetnie sprawdzają się jako dodatki do obiadów. Wszystkie te cechy zdecydowanie przemawiają za ich spożyciem, ale to nie z tego powodu ludzie świadomi swojego zdrowia tak chętnie po nie sięgają. Najbardziej pożądaną cechą kiszonek jest bowiem obecność bakterii kwasu mlekowego.

Probiotyczny charakter kiszonych warzyw

Bakterie kwasu mlekowego wchodzą w skład ludzkiej mikrobioty jelitowej. Na ten temat sporo się ostatnio mówi i dziś wiemy, że mali lokatorzy zasiedlający nasz przewód pokarmowy spełniają w nim wiele ważnych funkcji. Przetwory kiszone dobrej jakości są zatem naturalnym probiotykiem. Duży wybór tego typu produktów oferuje La Vita Przetwórnia owoców warzyw Alina Luniak, a dzięki zastosowaniu tradycyjnych metod smak i jakość pozostaje zawsze na wysokim poziomie. Za co dokładnie odpowiada mikroflora jelitowa? Do jej zadań należą przede wszystkim: fermentacja pewnych składników pokarmowych, stymulacja systemu odpornościowego w zwalczaniu drobnoustrojów chorobotwórczych, regulacja rozwoju jelit, produkcja witamin (biotyna i witamina K) oraz produkcja hormonów.

Organizm odpowiednio zaopatrzony w bakterie jelitowe staje się więc lepiej odżywiony i bardziej odporny. Kiszone warzywa spożywane regularnie wspomagają proces kolonizacji przewodu pokarmowego. Bez wątpienia warto wprowadzać je do codziennego jadłospisu i cieszyć się ich świetnym smakiem oraz prozdrowotnymi właściwościami.