Często wiele osób zastanawia się, z czego by tu zrobić obiad? Czy naprawdę zamrożone produkty są zdrowe? A może powinno się kupować tylko i wyłącznie świeże przetwory? Czy takie mrożone warzywa w ogóle posiadają jakieś składniki odżywcze? Czy ryby mrożone ciągle zachowują walory smakowe? Na te wszystkie pytania odpowiedź będzie  znajdowała się poniżej...

Mrożonki – najważniejsze zalety

Na początek, warto nieco powiedzieć ogólnie o mrożonkach i ich licznych zaletach. Dokładnie – zalet mrożonek jest bardzo dużo. Po pierwsze, w ten sposób zabijanych jest większość drobnoustrojów i bakterii chorobotwórczych. Oznacza to, że o ile spożywając jakieś świeże ryby czy owoce, naprawdę najwięcej zyskujemy pod kątem dostępności witamin, to jednak mrożenie pozwala nam na pewność, że dany produkt po prostu jest bezpieczny.

Wracając zaś do kwestii witamin, należy podkreślić, że zasadniczo mrożonki posiadają ich sporo. Podczas mrożenia bowiem traci się co najwyżej do dwudziestu procent zawartości witamin. Rzadko zaś traci się tyle, najczęściej są to znacznie mniejsze wartości.

Trzeba także zaznaczyć, że mrożenie umożliwia zachowanie w pełni walorów smakowych danego produktu a nawet całej potrawy.

Mrożone warzywa czy mrożone owoce są też najzwyczajniej w świecie bardzo wygodne. Tutaj wystarczy przecież przygotować składniki, zakupić odpowiednie mrożonki i później tylko wszystko odmrozić.

Gotowe mrożonki – zdrowe czy nie do końca?

Jak zaś sprawa wygląda z różnego rodzaju gotowymi mrożonkami? Na razie nie jest tu mowa o frytkach czy lodach, tylko raczej o gotowych, mrożonych zupach, rybach tylko do odgrzania, czy też innych gotowych smakołykach, jak ziemniaki na patelnie itp. Czy są one zdrowe?

Oczywiście, że tak! Takie dania są nawet często zdrowsze niż gotowe obiady typu tortille itp. które możemy kupić gdzieś w sklepach. Mrożenie bowiem to po prostu tylko przygotowanie normalnego obiadu  albo jego części i następnie – zamrożenie go!

Frytki, pizze, lody....

Jak zaś sprawa wygląda z produktami, które powszechnie uznawane są za mniej zdrowe? Czy takie frytki mrożone można zjeść? Otóż co ciekawe – są one znacznie zdrowsze od tych smażonych w głębokim tłuszczu, które można kupić gdzieś  na deptakach.

Odnośnie lodów – jeśli tylko wykonane są prawidłowo, lody stanowią naprawdę smaczną przekąskę na upalne dni. Są znacznie zdrowsze od batonów czy czekoladek.

Mador – najlepsze mrożonki

Warto na koniec powiedzieć jeszcze nieco o firmie Mador – to obecnie najbardziej znany producent mrożonek. Znany jest z tego, że jego asortyment jest bardzo szeroki, a ponadto, że przygotowywane przez niego mrożone produkty są zdrowe i smaczne.