czas czytania: 2 min

Historia od kuchni: jak powstała pizza?

źrodło: Photogenica

Na grubym, na cienkim, z oliwą, z sosem czosnkowym, z pepperoni lub pieczarkami, domowa lub z restauracji – każdy próbował, każdy kocha, ale nie każdy wie skąd się wzięła. Dlaczego pizza jest tak popularna? Czy Amerykanie ukradli patent na najlepszą pizzę na świecie? Czy ananas na pizzy to zbrodnia?

Pierwsze wzmianki o pizzy pojawiły się już w starożytności, kiedy to ludzie zajadali się płaskimi chlebkami z oliwą i ziołami, które bardziej przypominały dzisiejszą foccacie niż drożdżowe ciasto. Pizza (której nazwa wzięła się z łaciny od słowa pinsa, oznaczającego zagniatać) pierwszy raz pojawiła się w formie znanej nam współcześnie, już w XVI wieku w Neapolu. Była uważana za jedzenie dla ludzi biednych - prosta, tania i zaspokajająca głód.

Legenda głosi, że podejście do słynnego dzisiaj na całym świecie dania zmienił piekarz Raffaele Esposito, który stworzył pizzę z pomidorami, mozzarellą i świeżą bazylią, a następnie zaserwował ją królowej Małgorzacie Sabaudzkiej. Królowa zakochała się w smaku i barwach reprezentujących włoską flagę i dlatego do dzisiaj pizza z tymi właśnie składnikami nazywana jest margheritą. Z Neapolu trafiła do Stanów Zjednoczonych pod koniec XIX wieku, gdzie została wypromowana na prawdziwą gwiazdę, którą można zjeść wszędzie, w różnorodnych smakach i kształtach.

Istnieje wiele odmian pizzy, ale te pierwsze i podstawowe są dwie: wymieniona wcześniej neapolitańska margherita oraz marinara, składająca się z pomidorów, świeżego czosnku i oregano. To właśnie one stanowią bazę do innych wariacji, oferowanych w większości pizzerii, takich jak capricciosa z szynką i pieczarkami, hawajska (wymyślona przez Kanadyjczyków) z ananasem, parma z szynką parmeńską i rukolą czy quattro formaggi z czterema rodzajami sera. W przypadku składników tylko wyobraźnia może ograniczać kucharzy, natomiast w przypadku ciasta już nie jest tak prosto. Przepis na prawdziwy włoski placek drożdżowy jest jeden: mąka typu 00, drożdże, woda i sól, a ciasto ma być sprężyste i cienkie, do 3 milimetrów grubości.

Znani ze swojego temperamentu Włosi są zadziwiająco srodzy, jeśli chodzi o tradycję, ale nawet oni idą z duchem czasu i serwują w swoich restauracjach różnorodne smaki i kształty (jak kwadratowa pizza sycylijska sfincione lub oryginalny pieróg calzone). Najważniejsze, że pizza jest królową stołów na całym świecie, a przecież o to właśnie w kuchni chodzi – szczególnie tej włoskiej i szalonej – aby ludzi łączyć, a nie dzielić.