czas czytania: 3 min

Najdziwniejsze potrawy na świecie

źrodło: pixabay.com

Niektórzy Francuzi krzywią się na samą myśl o spróbowaniu kiszonych ogórków, a Amerykanie stanowczo podziękują za szklankę zsiadłego mleka czy kaszankę. Choć to  polskie przysmaki, które nad Wisłą nikogo nie dziwią, to za granicą takie produkty uważane są za... zepsute. I nie można się temu dziwić, bo co kraj to obyczaj. W niektórych zakątkach świata jada się potrawy, które to Polaków mogą przyprawić o gęsia skórę… Oto  krótki przewodnik po najdziwniejszych dania świata. Smacznego!  

1. Jedną z najdziwniejszych potraw świata jest balut, czyli kaczy (lub kurzy) zarodek, ugotowany w skorupce na twardo. Tradycyjnie wywodzi się z Azji Południowo-Wschodniej.  Zajadają się nim Wietnamczycy, Kambodżanie i Laotańczycy. Na Filipinach balut jest nawet traktowany jako potrawa narodowa. Spróbować jej można na tradycyjnych ulicznych  stoiskach i dobrych restauracjach. Są jacyś chętni?  

2. Także w Azji można spróbować innego, dziwnego przysmaku. To zupa z jaskółczych  gniazd, zwana yàn wō. Chińczycy przekonują, że danie ma korzenny aromat i jest bardzo  bogate w mikroelementy, takie jak: magnez, potas czy wapń. Za ten chiński rarytas trzeba  jednak słono zapłacić, bo zupa serwowana jest tylko w luksusowych restauracjach.  

3. Chyba każdy smakosz kawy słyszał o kolejnym, azjatyckim przysmaku… Kopi luwak to gatunek kawy wytwarzany z ziaren, które uzyskiwane są z odchodów łaskunów. Ta kawa  należy do najdroższych na świecie – za kilogram oczyszczonych ziaren, trzeba zapłacić  nawet tysiąc euro. 

4. Nie trzeba jednak jechać aż do Azji, by spróbować czegoś naprawdę dziwnego. Wielu  Szwedów zajada się… kiszonym śledziem bałtyckim. Puszkę surströmming możemy  dostać w każdym większym supermarkecie. Tradycyjnie jada się go z chrupkim  pieczywem, gotowanymi ziemniakami, cebulą i śmietaną. Jest jednak jedno ale…  Szwedzki przysmak ma bardzo nieprzyjemny zapach. W obawie przed rozszczelnieniem  puszki, większość linii lotniczych, nie zezwala na wnoszenie kiszonego śledzia na pokład.  Jeśli już zdecydujecie się spróbować surströmming, nigdy nie otwierajcie puszki w domu.  Nie żartujemy. 

5. Kto był w Meksyku i próbował tacos, mógł nieświadomie spróbować tego specjału…  Escamoles to jaja ogromnych, czarnych mrówek, które występują w Ameryce Środkowej.  Lokalni mieszkańcy często dodają je właśnie do tacos. Podobno nadają daniu  orzechowego posmaku. Wierzymy na słowo.  6. Zestawienie najbardziej kontrowersyjnych potraw zamyka Casu Marzu, czyli popularny  na Sardynii ser owczy. Nie dajcie się jednak zwieść. Ten specjał znalazł swoje miejsce w  tym zestawieniu, bo wypełniony jest… żywymi larwami much. Paradoksalnie, by ser nadawał się do jedzenia, larwy muszą być żywe, bo inaczej może to świadczyć o tym, że  potrawa jest... zepsuta.