Zepsuta lodówka w chłodni w lokalu gastronomicznych to jedna z największych niedogodności, jaka może spotkać pracowników. Nieświeża żywność nie nadaje się już do przetworzenia i podania jej klientom. Dodatkowo, zepsuta lodówka najczęściej oznacza wiele wody i zniszczeń z tym związanych. Podpowiadamy, co zrobić w takiej sytuacji i jak wybrać naprawę sprzętu chłodniczego.

Przyczyny awarii lodówki 

Lodówki należą do urządzeń, których awaria jest bardzo dotkliwa. W szczególności ma to miejsce w chłodni, gdzie od naprawy lodówki zależy wiele czynników, a przede wszystkim to, czy lokal w ogóle będzie w stanie funkcjonować. Przyczyn konieczności naprawy urządzeń chłodniczych jest mnóstwo. Najczęściej na zepsutą lodówkę ma wpływ jednak czas i stopień jej użytkowania. Jeśli sprzęt AGD jest stary i wysoce użytkowany, to wtedy istnieje większe prawdopodobieństwo wystąpienia awarii. Zdarza się jednak, że i nowy sprzęt ulegnie zniszczeniu. Naprawa sprzętu chłodniczego to profesjonalne usługi firmy Elektromechanika chłodnicza Jarosław Chyliński z zakresu naprawy sprzętu AGD, jak również większych urządzeń chłodniczych, które są niezbędne w każdej gastronomii.

Często do awarii dochodzi, gdy w lodówce zabrudzi się skraplacz. Jest to element lodówki najczęściej umieszczony z tyłu bądź na dole urządzenia. Odpowiada za rozproszenie ciepła, dzięki czemu wnętrze lodówki ulega schłodzeniu. Jego zabrudzenie skutecznie zmniejsza wydajność, co powoduje, że zepsuta lodówka nie jest w stanie utrzymać odpowiedniej temperatury chłodzenia. Często również za awarię może odpowiadać uszkodzenie silnika wentylatora. Odpowiada on za chłodzenie i rozprowadzanie zimnego powietrza w komorze chłodziarki i zamrażarki.

Zepsuta lodówka - co zrobić?

W przypadku awarii lodówki należy jak najszybciej przygotować się na konsultację z fachowcem. Najlepiej jest jak najszybciej udać się do serwisu urządzeń chłodniczych. Z reguły serwisant nie ma problemu ze zdiagnozowaniem przyczyny awarii, z oceną stanu technicznego sprzętu oraz oszacowaniem kosztów ewentualnej naprawy i wymiany uszkodzonych części. Serwis, w zależności od gabarytów lodówki, a także stopnia awarii, może kosztować od kilkudziesięciu do kilkuset złotych. Decyzję o zakupie nowej lodówki należy podjąć samodzielnie po odliczeniu ewentualnych kosztów. Naprawa lodówki jest korzystna w przypadku, w którym sprzęt jest jeszcze objęty gwarancją, jest stosunkowo nowy i zepsuł się po raz pierwszy, bardzo dobrze prezentuje się w przestrzeni kuchennej, a także kiedy koszt naprawy nie przewyższa 40% zakupu nowej lodówki.

Zdecydowanie warto postawić na usługi serwisu z doświadczeniem. Firma Elektromechanika chłodnicza Jarosław Chyliński z Płocka już od ponad 30 lat działa w branży chłodniczo-klimatyzacyjnej. Jej specjalnością jest naprawa urządzeń chłodniczych i ich montaż. Firma oferuje specjalistyczne rozwiązania (sprzęty i systemy mrożące, chłodzące, a także klimatyzację) dla firm z całej Polski. Współpraca ze specjalistami z branży gwarantuje niezawodne systemy chłodzenia i mrożenia.