Wydajność i długość eksploatacji łańcucha rolkowego, szczególnie przy wysokiej prędkości i dużych obciążeniach zależy w dużym stopniu od jakości rolek. W porównaniu do tradycyjnych zawijanych rolek, które obecnie są stosowane w importowanych łańcuchach z dalekiego wschodu, łańcuchy firmy Wippermann posiadają rolki wyciskane na zimno.

Co cechuje rolki wciskane na zimno?

Rolki wyciskane na zimno wyróżniają się wspaniałą koncentracją i absolutnie równymi średnicami wewnętrznymi i zewnętrznymi. Pomiary okrągłości pokazują, jak wyraźne są różnice. Zarówno średnica wewnętrzna (cienka linia przerywana), jak i średnica zewnętrzna – (gruba linia przerywana) tradycyjnie zawijanych rolek (rys. 1) nie są okrągłe, co negatywnie oddziałuje przy zazębianiu się w koło łańcuchowe. Zawijana rolka ściera się szybciej z powodu nierównych średnic, grubości ścianek i wynikających z tego obciążeń punktowych. Dlatego hartowane powierzchnie bardzo szybko się zużywają. Importowane łańcuchy z dalekiego wschodu są nierzadko tak mało okrągłe, że odchylenia sięgają 1/10 milimetra. Dlatego rolki i koła ścierają się nierównomiernie.

1

Zupełnie inaczej wygląda to w rolkach wyciskanych na zimno bez szwu, jakie znajdują się w łańcuchach oferowanych na przykład przez agencję zaopatrzenia technicznego REALL z Lublina. Ich wspaniała koncentracja i okrągła budowa (rys. 2) odpowiada za równomierne rozłożenie sił między rolkami, tulejką a kołem zębatym. Już podczas procesu produkcyjnego powstaje rolka o homogenicznej strukturze i dużej wytrzymałości kształtowej (zmęczeniowej). Dokładna grubość ścianek umożliwia wspaniałe rezultaty przy obróbce cieplnej, co gwarantuje dużą odporność na ścieranie. Zwijane rolki mają jeszcze inną wadę. W miejscu szwu zbierają się różne zanieczyszczenia, których bardzo duże ilości znajdują się w powietrzu np. w czasie transportu abrazywnych mediów (łuszczących się), co powoduje powstanie ściernej mieszanki niszczącej łańcuch.2

Jak wykonywać smarowanie łańcucha?

Smarowanie to całe życie. Decydującym kryterium dla długości eksploatacji łańcucha jest wybór odpowiedniego środka smarującego i sposobu postępowania w czasie pierwszego smarowania i konserwacji. Czy wybrać smar czy olej, gęsty lub rzadki, dobrze przyczepny i hermetyczny od 60º do 400º C, bez silikonu z zawartością wosku czy nadający się do artykułów spożywczych. Firma Wippermann dysponuje wielkim doświadczeniem w doborze smaru.

3

4

W przypadku specyficznych warunków i specjalnych zastosowań Wippermann ma zawsze odpowiedni smar i know how do tych zastosowań. W czasie pierwszego smarowania stosuje się wysokiej jakości standardowy smar lub specjalny smar wybrany przez klienta. Bardzo ważnym jest fakt, aby smarowany łańcuch był podgrzany do odpowiedniej temperatury, aby zapewnić lepsze wniknięcie smaru we wszystkie miejsca przegubów łańcucha rolkowego. Aby sprostać wysokim wymogom przy następnych smarowaniach konserwujących, firma Wippermann ma do dyspozycji odpowiednie dani. Należą do nich dane techniczne norm materiałowych, wskazówki do konserwacji, jak też pomoc w doborze odpowiedniego smaru.