Kupowanie zbyt dużej ilości produktów spożywczych, które leżąc za długo psują się lub tracą swoją ważność, w wyniku czego trafiają na śmietnik, to smutna codzienność ogromnej liczby gospodarstw domowych. Wielu tego typu sytuacji można uniknąć poprzez wykorzystanie odpowiednich metod przechowywania, a w szczególności pakowania próżniowego, które pozwala przedłużyć trwałość i zachować smak większości artykułów spożywczych w naszej lodówce.
Poznaj siłę i zalety próżni w kuchni
Właściwe przechowywanie żywności ma ogromny wpływ na jej trwałość, jakość i smak. Nie da się jednak ukryć, że sposobów na to aby produkty spożywcze były jak najdłużej świeże jest dość dużo, przy czym wyjątkową w tym zakresie skuteczność wykazuje pakowanie próżniowe, które pozwala utrzymać smak i świeżość żywności nawet 3-5 razy dłużej niż w przypadku tradycyjnych metod przechowywania. Warto przy tym zadać sobie pytanie – z czego wynika wyjątkowość tej technologii? Główną i podstawową zasadą pakowania próżniowego jest uniemożliwienie kontaktu zapakowanego produktu z powietrzem, a ściślej mówiąc z żyjącymi w nim drobnoustrojami i bakteriami, które rozmnażając się przyspieszają psucie jedzenia. W tym przypadku odessanie powietrza sprawia, że drobnoustroje przestają mnożyć się i przeprowadzać na produktach spożywczych procesy metaboliczne. Należy przy tym zwrócić uwagę, że brak tlenu ogranicza dodatkowo procesy utleniania się związków chemicznych zawartych w pożywieniu, co również powoduje, że produkty spożywcze pakowane próżniowo wyjątkowo długo zachowują swój smak, wygląd i właściwości odżywcze. Dodatkowymi zaletami tej metody są:
- zapobieganie wysychaniu wilgotnych produktów lub, odwrotnie, ochrona przed wilgocią,
- ochrona żywności przed insektami,
- zmniejszenie objętości produktu,
- wymierne oszczędności finansowe,
- zmniejszona ilość wyrzuconego jedzenia.
Jak to działa
Aby w pełni cieszyć się funkcjonalnością i korzyściami jakie płyną z pakowania próżniowego należy zaopatrzyć się odpowiednie do tego celu opakowania i urządzenia odsysająco-zgrzewające. Na szczęście współcześni producenci folii i zgrzewarek do pakowania próżniowego, tacy jak firma Przedsiębiorstwo Wielobranżowe Torpak, mają w swojej ofercie szeroki wachlarz produktów, dostosowanych zarówno na potrzeby użytku domowego, jak również urządzenia i opakowania wykorzystywane w przemyśle lub gastronomii.
W procesie pakowania próżniowego w warunkach domowych niezbędna jest odpowiednia zgrzewarka (pakowarka) próżniowa z funkcją wypompowywania powietrza. W tym przypadku korzystając ze specjalnej folii należy odmierzyć potrzebny kawałek z rolki i zgrzać jej jeden brzeg, a następnie w środku powstałej torebki umieść wybrany produkt, zaś drugą stronę folii włożyć do urządzenia odsysającego tlen, które jednocześnie zgrzeje opakowanie. Można też skorzystać z gotowych worków próżniowych dostępnych w wielu rozmiarach.
Pakowanie próżniowe to rozwiązanie niosące ze sobą szereg zalet. Warto jednak pamiętać, że wybierając urządzenia do zgrzewania należy zwrócić uwagę na kilka czynników:
- przeznaczenie – czyli czy będzie ono stosowane sporadycznie w domu, czy też ma być intensywnie eksploatowane w przemyśle lub gastronomii,
- długość listwy zgrzewającej – co wpłynie na rodzaj i wielkość pakowanych produktów oraz rodzaj zastosowanych opakowań,
- moc – od której zależy szybkość zgrzewania,
- generowane podciśnienie – wyższe podciśnienie to lepsze warunki do przechowywania żywności,
- wydajność pompy – odpowiadająca za szybkość odessania powietrz z opakowania,
- grubość folii i liczba spoin, którą może wykonać zgrzewarka.