Nasiona chia jest jednym z popularnych „superfoodów”, mającym mieć niezwykłe właściwości odżywcze. Czy tak jest w rzeczywistości? Czym charakteryzują się nasiona szałwii hiszpańskiej? W jaki sposób możemy je przyrządzić? Jeśli chcesz wprowadzić nasiona chia do swojej diety i interesują cię odpowiedzi na te pytania, przeczytaj poniższy artykuł.

Co to jest chia?

Nasiona chia to nasiona szałwii hiszpańskiej, czyli rośliny, która naturalnie występuje w Meksyku i Gwatemali, a której wartości odżywcze, były doceniane już przez Azteków. Są tradycyjnie spożywane w Meksyku i południowych Stanach Zjednoczonych, znacznie mniej popularne w Europie. Ze względu na swoje wartości odżywcze są często nazywane „superfoodami”, najczęściej wykorzystywane jako składnik sałatek, jogurtów, pieczywa, deserów oraz koktajli. 

Jakie są właściwości nasion chia?

Chia są świetnym źródłem błonnika i cynku, a także kwasu ALA, czyli kwintesencji kwasów omega-3. Zapobiegają one rozwojowi nowotworów, szczególnie rakowi szyjki macicy. Kwas ALA może jednak zwiększać ryzyko rozwoju raka prostaty. Dzięki swojej wysokiej zawartości kwasów omega-3, poprawiają one również pamięć i mogą złagodzić objawy depresji.

Dzięki tym samym składnikom, nasiona chia wpływają pozytywnie również na układ sercowo-naczyniowy. Przyczyniają się także do obniżenia poziomu złego cholesterolu i trójglicerydów oraz do podwyższenia stężenia "dobrego" cholesterolu. Dzięki temu zapobiegają tworzeniu się miażdżycy i zmniejszają ryzyko chorób serca.

Dzięki swojej wysokiej zawartości białka – nasiona chia mają go aż 16,54 g w 100 gramach, są jego idealnym źródłem dla wegan i wegetarian. W dodatku jest to białko wysokiej jakości – zawiera aż 91 aminokwasów. Są one również świetnym źródłem wapnia i fosforu. Kupimy je w każdym supermarkecie.

Jak jeść nasiona chia?

Pudding chia

  • 3 pełne łyżki nasion chia
  • 250 ml mleka krowiego lub roślinnego*
  • 2 łyżki cukru (lub do smaku)
  • owoce: mango, maliny, borówki lub truskawki

Pudding chia to najprostszy i najczęstszy sposób, w jaki spożywamy nasiona chia. Aby przygotować ten pyszny i prosty deser, wystarczy zalać nasiona mlekiem, dokładnie wymieszać i odstawić na noc. Jeśli używamy świeżych owoców, możemy dodać je go gotowego budyniu, mrożone możemy zmiksować z mlekiem przed dodaniem nasion.

fot. Rouzes (2)

Kuleczki kokosowe

  • 100g masła (albo margaryny)
  • ¼ szklanki cukru pudru
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 100 g  szklanka wiórków kokosowych
  • 1 szczypta soli
  • 1 łyżka nasion chia
  • cukier puder

Jeśli znudził nam się już pudding, możemy wykonać również inny deser z nasion chia. W tym przepisie będą one tylko dodatkiem.

Robienie kuleczek kokosowych zacznij od utarcia masła z cukrem pudrem. Następnie dodaj mąkę i sól, połącz całość. Następnie dosyć resztę składników. Uformuj z ciasta niewielkie kulki. Ułóż je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wstaw do rozgrzanego piekarnika. Piecz przez 15 minut w 180 stopniach. Po upieczeniu otocz kuleczki w cukrze pudrze.

Bułki śniadaniowe z chia

  • ½ kg mąki
  • 20 g drożdży
  • 1,5 łyżeczki cukru
  • 300 ml mleka
  • 1 łyżeczka soli
  • 3 łyżki masła
  • 3 łyżki ziaren chia szałwii hiszpańskiej
  • jajko do posmarowania

Przepisy z nasion chia to nie tylko desery. Aby zrobić bułki z chia, wymieszaj drożdże z  3 łyżkami mleka, cukrem i 1 łyżką mąki i odstaw na 15 minut do wyrośnięcia. Przesiej mąkę do miski, dodaj rozczyn, pozostałe mleko, sól oraz rozpuszczone, przestudzone masło, po czym wyrób ciasto. Uformuj z niego bułeczki. Ułóż je na blasze, odstaw do wyrośnięcia. Posmaruj jajkiem i posyp nasionami chia. Piecz przez 25 minut w 190 stopniach.