Wraz ze śmiercią bliskiej osoby trzeba zebrać siły w sobie na zorganizowanie ostatniego pożegnania i pochówku. Nie są to proste sprawy, dlatego dobrze jest mieć w tym czasie oparcie bliskich i pomoc osób, które wezmą na siebie ciężar przygotowań do pogrzebu jak np. Zakład Kamieniarski i Usługi Pogrzebowe Turek i Bunia w Warszawie. Czym kierować się przy wyborze trumny? Na co trzeba zwrócić uwagę?

Organizacja ceremonii pogrzebowej — rodzaje trumien

Organizacja ceremonii pogrzebowej obejmuje szereg czynności, którymi — w imieniu bliskich zmarłego, zajmują się zwykle firmy organizujące pochówki. Jak informuje nas ekspert z Zakładu Kamieniarskiego i Usług Pogrzebowych Turek i Bunia z Warszawy:

To nie tylko transport zwłok, przygotowania ciała do pochówku, czy też wybór kwiatów na grób, ale przede wszystkim wybór trumny. To niezwykle delikatna kwestia, która sprawia najbliższym dużo bólu. Dlatego tak ważne jest przygotowanie personelu do służby — bo tak traktujemy naszą pracę. Czujemy olbrzymią odpowiedzialność, zaufanie, jakie pokładają w nas nasi klienci, chcemy przede wszystkim nieść im pomoc w żałobie i realne wsparcie.

Zgodnie z informacjami uzyskanymi od naszego rozmówcy w zakładzie dbającym o wysoką jakość świadczonych usług przedstawia się zwykle kilka rodzajów trumien, które na podstawie wcześniejszego wywiadu najbardziej będą oddawać powagę chwili i wpisywać się w gusta bliskich zmarłego.

Jak wybiera się trumny do pochówku tradycyjnego?

Trumny produkowane są z różnego gatunku drewna. Dla przykładu we wspomnianym zakładzie pogrzebowym Turek i Bunia, który usługami pogrzebowymi zajmuje się od 2013 roku, dostępne są sarkofagi z sosny, dębu, jesionu, a także olchy. Mogą być one proste w formie lub bogato zdobione. W standardzie wewnątrz wyłożone są atłasem można doposażyć je w poduszki, bądź szufladki na pamiątki. Na wierzchu stosuje się różnego rodzaju okucia, które dobierane są głównie do wieku i charakteru zmarłego. Ważne jest przy tym, by wybór swój oprzeć o takie kwestie jak wiek, wzrost oraz wagę zmarłego.