Odkryj niezwykłe właściwości orkiszu oferowanego przez Polskie Centrum św. Hildegardy. Ten starożytny zbożowy skarb charakteryzuje się nie tylko wyjątkowym smakiem, ale także bogactwem składników odżywczych i korzyścią dla zdrowia. Dowiedz się więcej o jego unikalnych właściwościach i wpływie na organizm w naszym szczegółowym artykule.

Orkisz – charakterystyka i właściwości

Orkisz to zboże, które posiada unikatowe właściwości. Jest to jeden z trzech produktów, którego składniki odżywcze są w pełni przyswajalne przez ludzki organizm oraz zawierają najwięcej "energii życia". W odróżnieniu od innych zbóż właściwa odmiana orkiszu nie poddaje się modyfikacjom genetycznym, dzięki czemu zachował swoją pierwotną formę i cenne składniki. Ważna jest odmiana orkiszu.

Prawdziwy orkisz, który znaleźć można w ofercie Polskie Centrum św. Hildegardy ® dr Alfreda Walkowska, według medycyny Hildegardy to najlepsze ze wszystkich zbóż. Ma właściwości ogrzewające, odżywcze i wzmacniające, jest też łagodniejszy dla organizmu niż ziarna innych zbóż. Orkisz ma wiele korzystnych właściwości dla organizmu – pomaga w ukrwieniu, działa natłuszczająco i wzmacnia mięśnie. Zawiera także wiele składników odżywczych, takich jak: wysokowartościowe białko o innej strukturze niż pszenica, węglowodany, nienasycone kwasy tłuszczowe, sole mineralne, pierwiastki śladowe (żelazo, magnez, fosfor, wapno), elektrolity oraz witaminy (A, E, D, B1, B2, B6). Zawiera także Thiocyanat (rodanid), który jest ważnym elementem wzmacniającym i budującym system immunologiczny oraz naturalnym czynnikiem wzrostu komórek nerwowych, krwi, tkanek kostnych i ciał odpornościowych.

Na jakie dolegliwości pomaga prawdziwy orkisz?

Praktyka terapeutów stosujących dietę Hildegardy jednoznacznie wskazuje, że orkisz to naturalny środek, który doskonale sprawdza się w leczeniu i zapobieganiu wielu chorób. Zawarty w nim błonnik pomaga w trawieniu i ułatwia wydalanie szkodliwych substancji z organizmu. Natomiast witaminy i składniki mineralne, takie jak selen, magnez czy cynk wpływają korzystnie na układ nerwowy oraz odpornościowy.

Jak podkreślają specjaliści z Polskiego Centrum św. Hildegardy – produkty z orkiszu rekomendowane są szczególnie w przypadku chorób serca i układu krążenia, wysokiego poziomu cholesterolu we krwi oraz ryzyka zawału czy udaru. Działanie prozdrowotne orkiszu potwierdzają również osoby borykające się z różnymi dolegliwościami, takimi jak: alergie, choroby reumatyczne, choroby przemiany materii czy nerwice. Co więcej, orkisz okazuje się skutecznym środkiem wspomagającym leczenie wielu chorób oraz zapobiegającym tworzeniu się kamieni żółciowych. Nie bez znaczenia jest również jego właściwość odbudowywania sił organizmu po długim stosowaniu leków. Z tego względu warto zwrócić uwagę na orkisz i włączyć go do codziennej diety.