W letnie dni wszyscy chętnie sięgamy po lody. W Polsce mamy do wyboru dwa rodzaje lodów z maszyny: włoskie i świderki. Z czego są zrobione? Czym się różnią? Czy zawierają one komponenty do lodów?

Lody włoskie

Wprawdzie nazwa wskazuje, że krajem ich pochodzenia są Włochy, ale to nieprawda. Nazwa „lody włoskie” pochodzi od maszyn, które je wytwarzają. To one były produkowane w słonecznej Italii. Ten rodzaj lodów charakteryzuje się bardzo delikatną, półpłynną konsystencją. Charakterystyczną cechą lodów włoskich jest ich napowietrzenie. Prawdziwe lody z maszyny powinny zawierać w sobie od 33 do 45% powietrza. To sprawia, że na waflach do lodów tworzą charakterystyczny, lekko rozpłaszczony kształt. Ciekawostką jest to, że lody włoskie pod tą nazwą występują jedynie w Polsce, Brazylii i Francji. W Niemczech, Holandii, Chinach i krajach anglosaskich, jeśli będziemy chcieli skosztować tego przysmaku, to musimy poprosić o „miękkie lody”. W Rumunii są to po prostu „lody z maszyny”, a w Portugalii „lody pół-mrożone”. Czesi na lody włoskie mówią po prostu „kręcone”, a w Izraelu będą to „lody amerykańskie”.

Lody świderki

To lody, które również podaje się w waflach do lodów. W przeciwieństwie do lodów włoskich mają dużo bardziej zmrożoną i zbitą konsystencję. Od lodów włoskich różnią się nie tylko nazwą i gęstością. Ich dużo mniejsze napowietrzenie sprawia, że lody amerykańskie, jak również nazywane są świderki, można uformować w długi, wąski i zakręcony stożek. Podobnie jak lody włoskie, świderki powstają w maszynie do lodów.

Z czego robi się lody?

A z czego składa się masa? Bez względu na to, czy są to lody włoskie czy amerykańskie, powinny znaleźć się w nich mleko, śmietanka, cukier, jajka i dodatki smakowe. Smaku nadaje lodom kakao, wanilia lub aromaty owocowe. Doskonałym rozwiązaniem są gotowe komponenty do lodów, które dodaje się do mleka i które mieszane są w maszynie do lodów. Komponenty do lodów powinny zawierać dokładnie te same składniki, tylko że w proszku. Oczywiście, bardzo ważny jest wybór dostawców produktu. Dostawca komponentów do lodów PLUS zwraca uwagę na to, żeby uważnie czytać składy gotowych mieszanek. W składzie nie powinno być zbyt dużo sztucznych aromatów i barwników.

Wafle do lodów

Zarówno świderki, jak i lody włoskie są sprzedawane w waflach. Wafelki różnią się od siebie zarówno wielkością, jak i składem. Kupując, warto zwrócić uwagę na kolor i fakturę. Decydując się na zakup ciemnych wafli, trzeba liczyć się z tym, że w ich składzie będzie cukier. Wybierając te jasne, możemy liczyć na to, że w składzie wafla nie będzie cukru.