Kupując mięso należy zachować szczególna ostrożność – zwłaszcza gdy zaopatrujesz się w dyskontach i supermarketach. Jeżeli stawiasz na zdrowe odżywianie i jesteś świadomym konsumentem, zadbaj o jakość produktów, które spożywasz na co dzień. Sprawdź, co na temat mięsa drobiowego, i możliwości sprawdzenia jego jakości, mówi specjalista z hurtowni Star-Drób.

Dobre mięso drobiowe – po czym rozpoznać?

Wygląd mięsa drobiowego to pierwsza rzecz, na którą powinniśmy zwrócić uwagę. Dobrej jakości podudzia, filety czy uda, powinny mieć jasnoczerwony lub różowy kolor. Odcienie szarości lub bladość świadczą o tym, że produkt leży w chłodni już od dłuższego czasu. Jak wskazuje ekspert ze Star-Drób, mięso musi być jędrne, lśniące i wilgotne.

Jeżeli powierzchnia wydaje się matowa lub sucha, lepiej zrezygnować z zakupu. Jeżeli robisz zakupy w sklepie mięsnym, poproś o możliwość powąchania mięsa. Świeży drób ma delikatny zapach. Jakakolwiek nieprzyjemna woń świadczy o rozwoju drobnoustrojów.

– wyjaśnia pracownik Star-Drób. Pamiętaj także o ocenie warunków, w jakich mięso było przechowywane. Nigdy nie kupuj wyrobów, które leżały na ladzie lub nie jesteś pewny, czy pozostawały w chłodni

Mięso drobiowe – paczkowane czy luzem?

Kupując mięso paczkowane, zwróć uwagę, czy opakowanie nie jest naruszone, oraz zweryfikuj datę spożycia na etykiecie. Jak wskazuje specjalista ze Star-Drób, jakiekolwiek naruszenie folii przyspieszy rozwój drobnoustrojów i procesy starzenia się produktu. Warto przy tym zaznaczyć, że mięso drobiowe pakowane wcale nie jest gorsze od tego kupowanego luzem. Opakowanie chroni przed wpływem niekorzystnych warunków i wydłuża okres przydatności do spożycia. Co więcej, pełne oznaczenie na etykiecie daje możliwość sprawdzenia, skąd pochodzi mięso i zapóźnia się z danymi producenta. Uwaga! Dobre mięso drobiowe to źródło witamin, dlatego warto włączyć je do swojej diety. Zadbaj o to, co jesz, i zawsze sprawdzaj pochodzenie drobiu.