Zainteresowanie sportem i zdrowiem oraz prawidłowym odżywianiem to trend, który niezwykle mocno rozwija się w ostatnich latach. Szczególnym zainteresowaniem wśród wielu Polek i Polaków cieszą się różnego rodzaju dyscypliny biegowe, zaś ich popularność rośnie z roku na rok. Niemniej jednak należy pamiętać, że realizacja celów oraz osiągnięcie upragnionych efektów biegowych nierozerwalnie wiąże się z odpowiednią dietą, w której główną rolę odgrywają warzywa i owoce.

Kolorowe „paliwo” dla biegacza

Bieganie to wyjątkowa dyscyplina sportowa, odmieniający zarówno ciało, jak i ducha, stając się dla wielu biegaczy stylem życia. Warto jednak pamiętać, że bieganie to nie tylko drogie buty i odpowiednia odzież, gdyż ogromny wpływ na stan organizmu biegacza, jego wydolność oraz możliwości, ma właściwa dieta, w której nie może zabraknąć warzyw i owoców. Dlatego podczas codziennych posiłków warto spożywać około pięciu porcji, których głównym składnikiem są owoce i warzywa. Najlepiej przy tym dobierać je tak, by każda porcja była innego koloru. Wynika to z faktu, że poza wysoką zawartością witamin czy składników mineralnych potrzebnych do prawidłowego treningu, to także barwniki roślinne posiadają wyjątkowe właściwości prozdrowotne, gdyż zarówno smak, jak i kolor danego produktu świadczy o jego składzie, a więc i właściwościach. Dlatego też należy pamiętać, że:

  • kolor czerwony (buraki, pomidory, papryka, truskawki) – to produkty zawierające spore ilości likopenu uznawanego za jeden z najsilniejszych przeciwutleniaczy, który działa przeciwnowotworowo, ale chroni też skórę narażoną na szkodliwe działanie UV. Dodatkowo produkty te (np. pomidory) uzupełniają magnez i potas tracony podczas treningów. Czerwone warzywa i owoce to także bogate źródło witamin A, C, K, B6,
  • kolor zielony (szpinak, brokuły, awokado) – zawierają chlorofil (wspomaga trawienie, odtruwa organizm i obniża ciśnienie krwi), błonnik, wapń (wzmacnia układ kostny), potas, witaminy A, C, E oraz luteinę i kwas foliowy (jego niedobór może powodować niedokrwistość, a co za tym idzie ograniczać wykorzystanie tlenu przez organizm),
  • kolor żółty - pomarańczowy (banany, cytryna, pomarańcze, dynia) - są bogate w beta-karoten oraz duże ilości witaminy A i C. Substancje te obniżają ciśnienie krwi, a także stymulują wytwarzanie kolagenu, poprawiając stan zdrowia i stawów, dodatkowo zaś karoten chroni przed szkodliwymi promieniami słonecznymi,
  • kolor fioletowy (śliwki, bakłażany, borówki, czarna porzeczka) – to przede wszystkim antocyjany zwiększające ukrwienie, dotlenienie i odżywienie mózgu. Poprawiają też pamięć i sprzyjają koncentracji,
  • kolor biały (czosnek, kalafior, pieczarki) – charakteryzują się dużą zawartością flawonoidów, będących naturalnymi antybiotykami, które działają przeciwzapalnie, przeciwbólowo, a także, co ważne dla biegaczy, rozkurczowo.

Jak mądrze kupować warzywa i owoce

Odpowiednia dieta dla biegacza to niezwykle istotna kwestia zarówno pod kątem, sprawności i osiąganych wyników, jak i kondycji całego organizmu. Dlatego też warto zadbać, aby spożywane warzywa i owoce miały odpowiednią jakość, a co za tym idzie przy ich zakupie należy pamiętać o kilku aspektach:

  • kupuj sezonowo – co wynika z faktu, że zdecydowana większość produktów kupowanych poza sezonem, np. truskawki, mogą być sztucznie hodowane, co negatywnie wpłynie na ich wartości odżywcze,
  • warto kupować lokalnie, w sprawdzonych sklepach lub hurtowniach, takich jak Strzałek Handel Owocami i Warzywami, bądź też u lokalnych producentów,
  • wygląd to nie wszystko – a co za tym idzie krzywa marchewka lub nierównomiernie wybarwione jabłko, może okazać się lepszym wyborem niż produkty o nienaturalnym połysku czy kolorze, bądź też te o zbyt idealnym kształcie,
  • zwracaj uwagę na zapach, uszkodzenia lub inne objawy nieświeżości,
  • nie kupuj na zapas, gdyż zbyt długo przechowywane warzywa i owoce tracą swój smak, wygląd oraz właściwości zdrowotne.