Prowadząc własny biznes gastronomiczny, nie da się uniknąć problemu z utylizacją zużytego oleju roślinnego. Nie musimy prowadzić bistro z serwowanymi co 5 minut frytkami, czy kawałkami mięsa smażonego w głębokim tłuszczu, aby ten problem dotyczył i nas. Olej spożywczy występuje w dwóch wersjach: standardowej, nazwijmy to domowej, oraz gastronomicznej, który pozwala na spore oszczędności, bo może być wielokrotnie używany do przygotowywania potraw. Wielokrotnie nie znaczy jednak wiecznie. O tym, co zrobić, gdy olej się zużyje, opowiada pracownik Eko-Life Polska.

Co zrobić ze zużytym olejem gastronomicznym?

Problem zużytego oleju gastronomicznego dotyczy wielu gastronomicznych punktów. Przepisy, zdrowy rozsądek zabraniają pozbywanie się tego typu zanieczyszczeń do sieci kanalizacyjnej. Wylewanie zużytego oleju roślinnego jest niedozwolone. Wywołuje to nie tylko nieodwracalne zmiany w lokalnym ekosystemie, ale może być przyczyną poważnych problemów, uszkodzenia instalacji kanalizacyjnej. Zużyty olej sprawia trudności w oczyszczaniu ścieków, które obecnie działają w większości na zasadach biooczyszczalni i w związku z tym skład ścieków podlega okresowej kontroli.

Dlaczego oleju nie wylewamy do kanalizacji?

Wylewanie oleju do ubikacji, umywalki czy innego sanitariatu może spowodować całkowite zatkanie się kanalizacji. Udrażnianie rur kanalizacyjnych nie zawsze zrobisz od ręki, a przestój w prowadzeniu firmy jest niebezpieczny z punktu widzenia wizerunku firmy, bezpowrotnej utracie stałych klientów. Ilości zużywanego oleju w restauracjach są olbrzymie, według przepisów należy go oddawać specjalistycznym firmom utylizacyjnym jak, chociażby firma Eko-Life Polska, która skupuje olej spożywczy zgodnie z obowiązującym prawem. Każdy odbiór zużytego oleju jest potwierdzany kartą odpadu konieczną do pokazania przy każdej kontroli zakładu.

Komu zlecić utylizację oleju z restauracji?

Utylizacja oleju może być szansą na spore oszczędności w firmie. Wystarczy w tym celu podpisać współpracę z firmą, która zajmuje się odbiorem i utylizacją zużytego oleju.

Ważne jest tu doświadczenie firmy skupującej stary olej w obsłudze punktów gastronomicznych oraz pozytywne opinie wśród klientów. Gwarantuje to nie tylko sprawną i terminową realizację usługi, ale również pomoc w opracowaniu właściwego harmonogramu odbioru oleju dostosowanego do potrzeb naszej restauracji. Pamiętajmy, że obecnie nie jest regułą, że to my mamy się dostosować do terminów odbioru zużytego oleju, to firmy utylizacyjne mają niemalże obowiązek ustawić daty odbioru do charakteru naszego punku usług gastronomicznych.

Profesjonalna firma

Eko-Life to firma z Kielc, która specjalizuje się w skupie oleju gastronomicznego oraz dystrybucji środków chemicznych dla branży gastronomicznej, spożywczej, przemysłu oraz gospodarstw domowych. Od 2012 roku firma działa na terenie całej Polski i posiada niezbędne uprawnienia do prowadzenia swojej działalności. Eko-Life oferuje stałą współpracę punktom gastronomicznym oraz hotelom, a także dostarcza środki do dezynfekcji dla użytku domowego i przemysłowego. Dzięki temu ich klienci mogą być pewni, że otrzymają produkty najwyższej jakości, które zapewnią im bezpieczeństwo i komfort w codziennej pracy.