Komory chłodnicze wykorzystuje się w przemyśle spożywczym do przechowywania żywności. Jest to chłodzone pomieszczenie, w którym dzięki obniżeniu temperatury utrzymuje się wysoką jakość łatwo psujących się produktów spożywczych, zarówno świeżych, wstępnie schłodzonych, jak i zamrożonych. Są to różnego rodzaju produkty, zatem utrzymanie ich jakości wymaga uwzględnienia różnorodnych czynników, to jest temperatury, przepływu powietrza i wilgotności.

Warunki temperaturowo-wilgotnościowe w chłodniach spożywczych

Produkty spożywcze przechowywane w warunkach chłodniczych to na przykład: produkty mleczne, jaja, mięso, mrożone warzywa, ryby, mrożonki owocowe, schłodzone owoce i napoje. Każdy z tych produktów ma inną charakterystykę i wymaga innych warunków przechowywania. Mięso na przykład jest martwe, zatem procesy psucia rozpoczynają się zaraz po uboju i by je zatrzymać niezbędna jest bardzo niska temperatura, ale także odpowiednia wilgotność. Produkty roślinne natomiast są żywe, ich metabolizm nadal trwa po zbiorach, więc zachowanie ich jakości wymaga właściwej wilgotności, temperatury i dostępu powietrza. Z kolei w przypadku produktów mlecznych wymagają temperatury poniżej pewnej wartości, aby nie wystąpiły reakcje chemiczne i procesy mikrobiologiczne zmieniające stan tych produktów. Zadaniem komory chłodniczej jest taka regulacja tych warunków, aby odpowiednie produkty spożywcze zachowały wymaganą jakość. Co to znaczy? Terminem jakości żywności określa się:

  • własności fizyczne i chemiczne, to jest: rodzaj i poziom ewentualnego skażenia bakteryjnego, zachodzące procesy chemiczne, rodzaj i ilość dodanych środków konserwujących;

  • wrażenia zmysłowe konsumentów: smak, zapach, kolor i konsystencja.

W celu zapewnienia odpowiedniej jakości artykułów spożywczych konserwuje się ją lub przechowuje na różne sposoby, do których należy suszenie, wędzenie, konserwowanie i inne. Jedną z metod, która pozwala na zachowanie wielu właściwości produktów spożywczych jest chłodzenie lub mrożenie, lecz na jakość żywności przechowywanej w chłodni wpływa wiele różnych czynników.

Dbając o chłodnię, dbasz o przechowywaną w niej żywność

Specjaliści w dziedzinie chłodnictwa największy nacisk kładą na proces chłodzenia. Instalacja chłodnicza musi działać na tyle sprawnie, by temperatura wewnątrz komory była stale utrzymana na wymaganym poziomie. Firma Iglotechnika Komory i instalacje chłodnicze, której siedziba znajduje się w Józefowie, w województwie mazowieckim, zapewnia serwis urządzeń chłodzących, aby zawsze działały na najwyższym poziomie i zapewniały zarówno optymalną temperaturę przechowywanej żywności, jak i jej właściwą wilgotność. 

Iglotechnika zajmuje się montażem urządzeń i instalacji chłodniczych, pochodzących od cenionych producentów. Współpracuje z wieloma firmami, takimi jak zakłady mięsne, mleczarskie, laboratoria czy zakłady poligraficzne. Oferta obejmuje sprzedaż urządzeń chłodniczych i podzespołów oraz ich montaż i kontrolę szczelności całych instalacji. Dodatkowo firma oferuje montaż klimatyzacji do pomieszczeń technicznych oraz odzyskiwanie ciepła z urządzeń chłodniczych. Projektuje systemy w sposób intuicyjny, zapewniając jednocześnie najwyższą niezawodność.