Wiele osób zamawiających meble kuchenne na wymiar zastanawia się, z jakiego materiału wykonać dla nich blaty. Prócz klejonego czy litego drewna, a także laminowanych płyt MDF popularne są kamienie naturalne. Kamieniarze jednak odradzają wybór marmurów, które są zbyt delikatne i tym samym podatne na różnego rodzaju uszkodzenia. Znacznie lepszym rozwiązaniem są zatem blaty granitowe, które nie tylko są niebywale wytrzymałe, ale też piękne. O ich wyjątkowości opowiadają w dalszych częściach artykułu fachowcy z zakładu kamieniarskiego PIOKOM MARMURY, który działa w Rembelszczyźnie.

Blat granitowy, czyli gwarancja trwałości na długie lata

Przy wyborze blatu kuchennego przede wszystkim należy zwrócić uwagę na jego wytrzymałość. Takie konstrukcje narażone są bowiem na działanie niskich i wysokich temperatur, chemii czyszczącej, soków, olejów i tłuszczy, a także dużej siły tarcia. Blaty bezsprzecznie nie mogą zatem ulegać kruszeniu, pękaniu, zarysowaniom oraz przebarwieniom, co zapewnia właśnie wysokiej klasy granit. Jak podkreślają kamieniarze firmy PIOKOM MARMURY, kamień ten jest znacznie wytrzymalszy od marmurów, a przy tym jest on również wyraźnie od nich tańszy.

Dla blatów granitowych niestraszna jest zatem woda, wilgoć, promienie UV czy nawet ostrze noży. Przez lata mogą one zachować swój przepiękny wygląd, gwarantując również wysoką funkcjonalność – łatwość w czyszczeniu czy możliwość bezpośredniego krojenia mięs i warzyw na jego powierzchni. Dodać warto, że granit nie wymaga częstej konserwacji, a w przypadku uszkodzeń zazwyczaj wystarczy go dobrze wypolerować.

Stylowa kuchnia dzięki blatom z granitu

Blaty granitowe nie tylko uznać można za niebywale solidne i wytrzymałe, ale także i piękne. Bez problemu można dostosować ich gatunki do wybranych stylów wnętrzarskich oraz dla różnych mebli kuchennych – mniej lub bardziej designerskich czy ozdobnych. Granit z odpowiedniej barwie i sposobie wykończenia może zatem nadać blasku kuchni zaaranżowanej w stylu skandynawskim, nowoczesnym, awangardowym, industrialnym, klasycznym czy też staropolskim. Jeden z kamieniarzy zakładu PIOKOM MARMURY dodaje, że:

Granity, z których tworzy się blaty kuchenne to te karkonoskie, strzelińskie oraz strzegomskie. Występują one w niezliczonych odmianach, od antracytowych począwszy, na zielonkawych, błękitnych czy piaskowych kończąc. Granity mogą mieć piękne wzory, żyłkowania i smugi, ale też bez trudu dostać można kamień idealnie gładki bez pigmentów i wyraźnie uwidocznionych minerałów. Niektóre odmiany w 100% imitują również wygląd marmurów, których nie należy stosować przy produkcji blatów kuchennych.

Wiedzieć też warto, że blaty granitowe można również wykańczać na różne sposoby. Mowa o modelach formowania krawędzi płyt czy o metodach nadawania ich powierzchniom unikalnych cech. Zakład PIOKOM MARMURY proponuje blaty o powierzchni satynowej, polerowanej lub też płomieniowano-szczotkowanej. O szczegóły warto pytać podczas bezpłatnych konsultacji – doświadczeni kamieniarze doradzają, jak wybrać właściwy kamień naturalny do kuchni, łazienki, salonu czy korytarza.