Wysokiej jakości brykiet to w zasadzie nic innego niż sprasowane pod wysokim ciśnieniem trociny drzewne pochodzące ze stolarni przemysłowych. Produkt ten coraz częściej traktowany jest w kategoriach bardzo interesującego pod kątem właściwości paliwa stałego, które można wykorzystać w domowych piecach. Wśród wielu dostępnych na rynku rozwiązań wyjątkowo atrakcyjnie przedstawia się oferta dotycząca brykietu bukowego. Co konkretnie warto wiedzieć na jego temat?
Brykiet bukowy i drewno – jakie są podstawowe różnice?
Rozpalenie brykietu jest zatem znacznie szybsze i wymaga jedynie wykorzystania odpowiedniej rozpałki. Paląc drewnem, użytkownik pieca zawsze musi zadbać o podtrzymanie płomienia. Natomiast brykiet bukowy najwyższą efektywność uzyska w momencie, gdy będzie się głównie żarzyć. Warto zaznaczyć także, że materiał stworzony z czystych trocin spala się prawie całkowicie, pozostawiając po sobie o wiele mniejszą ilość popiołu niż drewno. Ma to ogromny wpływ na żywotność i sprawne funkcjonowanie samego pieca. Co jeszcze warto wiedzieć?
Brykiet bukowy a kwestia ceny
Sprawą, która przysparza zdecydowanie najwięcej kontrowersji w przypadku brykietu bukowego, jest jego cena. Nie trzeba przeanalizować setek ofert, aby zauważyć, iż koszty zakupu brykietu są wyraźnie wyższe. Aby jednak lepiej zrozumieć zaistniałą sytuację, należy zwrócić uwagę na pewien istotny szczegół. Chodzi oczywiście o to, że brykiet kupuje się na tony, a drewno na metry przestrzenne. Szacunki specjalistów z branży potwierdzają, iż że 1 tona brykietu to od 3 do 5 metrów sześciennych drewna. Wynika z tego, że musimy spalić około 4 metrów drewna, by zastąpić 1 tonę brykietu. Przy takim postawieniu całej sprawy, różnice cenowe nie wydają się już tak istotne.