Powolne przygotowanie rozsad warzyw do swojego ogródka warto zacząć przygotowywać między końcem lutego a początkiem marca. Dzięki temu zapewnia się swoim roślinom odpowiedni start w warunkach, które naturalnie mogłyby osiągnąć dopiero w maju. Wtedy czasami może być już za późno, aby niektóre gatunki dojrzały przed jesienią. Jak przygotować rozsadę warzyw? Sprawdźmy!

Rozsada warzyw w domu – co warto wiedzieć?

Każdy z nas może spokojnie wygospodarować trochę miejsca na swoje sadzonki. Przygotowanie rozsady warzyw nie jest trudne i wystarczy tylko spróbować, aby się dowiedzieć. Na początku należy wybrać odpowiednie miejsce, czyli słoneczny parapet, najlepiej od południowej strony. Ważny jest również dostęp do światła, właściwa wilgotność oraz temperatura. To sprawi, że sadzonki wyrosną zdrowe i odporne na choroby.

Warto również dodać kilka słów na temat warzyw, jakie można uprawiać z rozsady. Nie wszystkie gatunki trzeba wysiewać do pojemników, a niektóre koniecznie wymagają kiełkowania na parapecie. W domowych warunkach wyrośnie na pewno pomidor, papryka, ogórek, por czy dynia. Szeroki wybór rozsad warzyw powyższych gatunków znajdziesz w Perystyl Centrum Ogrodnicze. Do wyboru są tam również zioła.

Jak przygotować rozsadę – krok po kroku

Na samym początku należy zaopatrzyć się w niezbędne akcesoria, nasiona i podłoże. Przydatne będą palety oraz pojemniki. Mogą to być nawet zwykłe kubeczki po jogurtach, jednak łatwo się one przewracają. Dlatego lepszym wyborem będą doniczkopalety, wykonane z tworzywa sztucznego lub celulozy i torfu. Koniecznie zapewnij też lekką, pulchną ziemię z domieszką piasku.

Następnie należy wybrać właściwe miejsce i regularnie podlewać swoje roślinki, szczególnie w początkowej fazie. Nie należy przesadzić, bo może to doprowadzić do gnicia nasion i kiełków. Warto podlewać zatem rozsady tylko wtedy, gdy warstwa podłoża jest już lekko wysuszona. Następnie przesadza się młode roślinki, czyli pikuje. Konieczne jest również hartowanie, a na końcu wysadzenie do gruntu.