W każdej kuchni powinny znaleźć się zioła w doniczkach. Nie tylko są idealnym dodatkiem do wielu potraw i deserów, ale też stanowią świetną dekorację. Uprawa ziół nie jest skomplikowana, poradzi sobie z nią nawet kompletny laik. Nie jest też długotrwała, efektami swojej pracy możemy cieszyć się w miarę szybko. Zatem jak uprawiać zioła w domu?

Gdzie uprawiać zioła?

Świeże zioła to najlepsza przyprawa, jaka powinna znaleźć się w zasięgu ręki każdej osoby, która uwielbia gotowanie. Mając do dyspozycji własny ogródek, z łatwością zagospodarujmy kawałek miejsca, aby wysiać wybrane zioła.  Mieszkając w bloku, także nie musimy rezygnować z hodowli. Do uprawy idealnie nada się parapet, na którym wysiejemy zioła w doniczkach lub taras. Rośliny te nie są specjalnie wymagające, dlatego też bez problemu dostosujemy warunki uprawowe do ich potrzeb. Na sam początek powinniśmy zaopatrzyć się w nasiona ziół, z których chcemy korzystać podczas gotowania, ziemię ogrodniczą oraz pojemniki, w których posiejemy rośliny. Nie musimy od razu zaopatrywać się w ozdobne doniczki. Początkowo lepszym rozwiązaniem będzie zakup wielopaków, które pozwolą nam kontrolować wzrost ziół. Jeżeli postanowimy założyć ziołowy ogród na tarasie, do wysiewu sprawdzą się także plastikowe tacki. Mają one większą powierzchnię od doniczkopalet i pozwolą rośliną na swobodny rozwój. Pojemniki tego typu znajdziemy  na przykład w ofercie firmy Roko. Jest to bardzo cenione przedsiębiorstwo z długoletnią tradycją.

Jakie zioła są najpopularniejsze?

W ziołowym ogródku powinny znaleźć się takie zioła, których na co dzień będziemy używać swojej kuchni. Nie ma sensu wysiewać roślin, z których korzystać nie będziemy, chyba że na względzie mamy głównie względy estetyczne. Jednym z najpopularniejszych ziół jest bazylia, która doskonale sprawdza się do podkreślenia smaku włoskich dań. Warto pomyśleć także o mięcie, którą dodawać możemy do orzeźwiających napojów i deserów.  Wysiać  możemy także kolendrę, która wyglądem przypomina nieco pietruszkę, jednak jest o wiele bardziej wyrazista w smaku. Wśród domowych ziół nie powinno zabraknąć także koperku i szczypiorku, który jest chyba najłatwiejszy do uprawy, ponieważ wyrośnie praktycznie na każdym podłożu. W kuchni przyda się również rozmaryn, tymianek oraz szałwia.  Dla mniej zaawansowanych zielarzy wyzwaniem może okazać się lawenda oraz oregano, gdyż potrzebują nieco więcej uwagi. Jednak mając do dyspozycji odpowiednie doniczki i trochę czasu, z pewnością poradzimy sobie z ich uprawą.