Eksploatowane przez wielu użytkowników naczynia muszą charakteryzować się przede wszystkim dobrą wytrzymałością. Jeśli mają być wykorzystywane przez lokal gastronomiczny, np. restaurację, należy mieć też na uwadze ich wygląd, który powinien być atrakcyjny. Kryteria te spełnia porcelana dostępna w asortymencie firmy Polszlif. Zobacz, jakie dokładnie wyroby tego typu warto nabyć do wspomnianego miejsca!

Jaka powinna być porcelana dla gastronomii?

Wspomniana trwałość to ważna cecha naczyń użytkowanych w restauracjach. Połączenie kwarcu z glinką kaolinową oraz minerałami z grupy skaleni daje możliwość przygotowania mieszanki, z której powstają porcelanowe wyroby. Masie nadaje się kształt, a następnie wypala konkretny wyrób w bardzo wysokich temperaturach. Sprawia to, że mimo swojej kruchości, porcelana szkliwiona jest stosunkowo odporna na uszkodzenia mechaniczne. Taka charakterystyka materiału pozwala używać wyprodukowane z niego naczynia w gastronomii.

Oprócz wysokiej wytrzymałości istotną kwestią jest też funkcjonalność wyrobów z białej ceramiki, które proponuje firma Polszlif. W przypadku artykułów tego typu przygotowanych z myślą o ich stosowaniu przez restauracje, ich kształt jest tak wyprofilowany, by umożliwić układanie naczyń w sztaple. Wbrew pozorom jest to dość istotne – przy bardzo dużej liczbie m.in. talerzy czy bulionówek zmniejszenie zajmowanej przez nie powierzchni w miejscu składowania jest ważną kwestią dla właścicieli lokali gastronomicznych.

Jakie wyroby porcelanowe warto nabyć do restauracji?

W zależności od charakterystyki serwowanych dań w wybranym punkcie należy dobrać naczynia zapewniające bezproblemowe spożywanie przygotowanych potraw. Porcelana dla gastronomii to przede wszystkim zestawy talerzy – zarówno płaskich, jak i głębokich. Różnią się one od siebie ponadto rozmiarami oraz kształtem. W ofercie firmy Polszlif takie naczynia z białej ceramiki dostępne są ponadto w wersji gładkiej lub z ozdobnymi, delikatnymi reliefami, które nadają im wyjątkowego wyglądu.

Restaurację warto zaopatrzyć ponadto we wspomniane już bulionówki, salaterki oraz półmiski. Umożliwi to serwowanie zarówno dań głównych, jak i dodatków, przekąsek, a także zup. Zestaw kubków wraz z cukiernicami pozwoli natomiast na przygotowywanie w nietuzinkowych naczyniach porcelanowych napojów – gorących i zimnych. Jak podkreślają eksperci z firmy Polszlif, takie produkty znajdujące się w ich ofercie wzbudzają zainteresowanie gości lokali gastronomicznych. Dzięki zastosowaniu wysokiej jakości naczyń z białej ceramiki w restauracji można zwiększyć jej prestiż, dbając o elegancki wygląd każdego elementu.