Robiąc remont kuchni, warto wpierw zaplanować rozkład mebli, by pomieszczenie było urządzone przede wszystkim wygodnie i funkcjonalnie. Styl i estetyka są bardzo istotne, aby miło się w niej przebywało i jadło wspólnie z rodziną posiłki. Ergonomia pomieszczenia, w którym przygotowuje się jedzenie, jest jednak pierwszorzędna. Co trzeba wziąć pod uwagę  w tym zakresie, projektując nową kuchnię?

Wygoda w dobrze rozplanowanej kuchni

Zaaranżować kuchnię, o jakiej marzymy, można dzięki konsultacji z fachowcami. Ponadto istnieją uniwersalne zasady, podnoszące ergonomię pomieszczenia, gdzie przygotowujemy posiłki. Aspekty, które powinny zostać uwzględnione w projekcie kuchni to:

  • układ mebli kuchennych – powinien sprzyjać swobodnemu przemieszczaniu się po kuchni podczas przygotowania posiłków;
  • ilość i wysokość blatów –  musi być ich sporo, a wysokość blatów powinna być dopasowana dla domowników;
  • głębokość i wysokość półek w szafkach kuchennych – powinno łatwo się do nich sięgać;
  • odległość między sprzętami – optymalny projekt kuchni zakłada, że wszystko w niej będzie pod ręką. Najważniejsze punkty: lodówka, zlewozmywak i kuchenka, powinny być rozlokowane w tzw. trójkącie roboczym;
  • odpowiednie oświetlenie – należy uwzględnić kilka źródeł  światła, bo kuchnia to miejsce, gdzie ważna jest dobra widoczność.

Projekt kuchni – od czego zacząć?

Na bogaty wybór unikatowych i solidnych mebli kuchennych wraz z fachową poradą można liczyć w firmie Peter-Tom Tomasz Frymus. Dodatkowo profesjonalny komputerowy projekt kuchni w 3D pozwala stworzyć wizualizację pomieszczenia. W takich salonach meblowych przed zrobieniem zakupów warto zasięgnąć profesjonalnej porady i rozważyć wiele opcji. To tam należy skierować pierwsze kroki, bo specjaliści podpowiedzą, jakie rozwiązania będą służyły wygodzie w kuchni. Na rynku jest dostępna szeroka oferta mebli kuchennych, które można dopasować do wnętrza zarówno nowoczesnego, jak i tradycyjnego, więc każdy znajdzie coś dla siebie.