W każdej kuchni znajdziemy mnóstwo przypraw, które służą nam do uświetniania domowych posiłków. W większości przypadków są to jednak przyprawy suszone, które niestety dosyć szybko tracą swój pierwotny aromat. By zachwycić bliskich daniami niczym z najlepszej restauracji, warto sięgać zawsze po zioła świeże, które zachwycają pięknym zapachem i kolorystyką oraz wykazują pozytywny wpływ na nasze zdrowie i samopoczucie. W jakie rośliny warto się zaopatrzyć?

Gdzie najlepiej uprawiać zioła?

Większość ziół z powodzeniem możemy uprawiać w domu – wystarczy do tego balkon lub kuchenny parapet. Zazwyczaj nie są to rośliny bardzo wymagające i przy minimalnym nakładzie pracy, będą stanowiły piękną ozdobę mieszkania oraz wspaniały dodatek do wielu deserów i potraw. Trzeba jednak pamiętać, że zioła w doniczkach nie będą rozwijać się prawidłowo bez dostępu do światła słonecznego. W pomieszczeniu zacienionym zaczną szybko żółknąć. Jak podpowiada specjalista z Centrum Ogrodniczego „Sequoia”- do udanej hodowli potrzebne będą również odpowiednie doniczki lub skrzynki. Powinny mieć głębokość około 20 cm, aby rośliny mogły swobodnie rozbudować swój system korzeniowy. Zioła w kuchni potrzebują częstego podlewania, jednak nie można dopuścić do sytuacji, by woda na stałe zalegała w doniczkach. W nasiona ziół lub gotowe sadzonki, warto zaopatrzyć się w sprawdzonej szkółce roślin. Mamy wówczas pewność, że rośliny nie miały wcześniej kontaktu ze środkami chemicznymi, co mogłoby negatywnie wpłynąć na ich jakość.

Jakich ziół warto używać w kuchni?

Jednym z najpopularniejszych ziół używanych w kuchni jest bazylia. Jest ona bardzo aromatyczna i stanowi wspaniały dodatek do dań kuchni włoskiej. W domowym zielniku warto mieć również miętę, gdyż jest to roślina o wszechstronnym zastosowaniu. Mięta podobnie do bazylii- również zachwyca aromatem, przy czym jest bardzo orzeźwiająca. Jej listkami można dekorować desery, ponadto roślina ta idealnie nadaje się do tworzenia drinków. Zioło to leczy również niestrawność i skutecznie odstrasza pajęczaki. Rozmaryn jest pysznym uzupełnieniem dań mięsnych. Komponuje się też dobrze z daniami z grzybów, pomidorów, jaj i szpinaku. Tymianek ma szerokie zastosowanie w kuchni francuskiej, kajuńskiej i kreolskiej- idealnie łączy się z cielęciną, jagnięciną i rybami. Nie wolno zapominać o kolendrze, która jest niezastąpiona do zup i gulaszu, przy czym dobrze też podkreśla smak wieprzowiny.  Do tłustych dań mięsnych sprawdzi się szałwia, a pietruszka urozmaici każdą sałatkę. W domu z powodzeniem hodować można również majeranek, laur i lubczyk, dzięki któremu rosół zyskuje prawdziwie głęboki smak.