Podczas projektowania prywatnych ogrodów, często zamiast krzewów ozdobnych wybiera się owocowe. Często jest to borówka amerykańska lub jagoda kamczacka. Ich owoce nieco się od siebie różnią – zwłaszcza pod względem kształtu i smaku. Który krzew warto zasadzić w swoim ogródku i jakich warunków potrzebują, aby regularnie i wyjątkowo obficie owocować?

Podstawowe różnice

Oby dwa krzewy są dość atrakcyjne pod względem wizualnym. Mają dużo owalnych listków o intensywnym odcieniu zieleni. W sezonie krzew jest pełen niebieskich owoców, które rosną w dość dużych skupiskach i bardzo ładnie się prezentują wśród zielonych gałązek. Borówka i jagoda kamczacka choć z pozoru są podobne, bardzo się od siebie różnią:

  • Smak owoców – większość odmian jagody kamczackiej jest raczej kwaśna, podczas gdy borówka najczęściej ma słodki smak.
  • Wielkość owoców – jagoda kamczacka ma nieregularne, podłużne owoce. Owoce borówki są kuliste.
  • Uprawa – borówka ma nieco większe wymagania niż jagoda.

Podczas projektowania ogrodu warto skorzystać z pomocy specjalistów, którzy nie tylko zajmą się przygotowaniem samego projektu, ale również jego wykonaniem. Jedną z polecanych firm jest A+M, która zajmuje się także sprzedażą drzew i krzewów owocowych, które doskonale sprawdzą się w prywatnych ogródkach.

Jak uprawiać?

Uprawa jagody kamczackiej jest dość łatwa. Roślina wykazuje dużą odporność na mrozy i jest w stanie przetrwać temperatury sięgające -45 stopni Celsjusza, a jej kwiaty nawet -8! Dzięki temu doskonale sprawdzi się w polskim klimacie i niestrasznej jej wiosenne przymrozki. Krzewów nie przycina się, dlatego warto zasadzić je w odległości około 1 metra od siebie. Poleca się sadzenie kilku krzaków i najlepiej różnych odmian, gdyż pojedynczy słabiej obrodzi. Borówka wymaga gleby bardzo kwaśnej, zwykle niezbędne jest jej dodatkowe zakwaszenie. Zwykle stosuje się kwaśny torf oraz specjalistyczne nawozy np. siarczan potasu lub amonu. Wiosenne przymrozki mogą zniszczyć kwiaty borówki amerykańskiej, a roślina nie przetrwa mrozów większych niż -30 stopni.

Co wybrać?

Wszystko zależy od indywidualnych preferencji. Większość osób woli owoce borówki od jagody kamczackiej, gdyż są zdecydowanie słodsze. Większość odmian jagody kamczackiej ma bardzo kwaśny i lekko cierpki posmak. Istnieją jednak odmiany jagody kamczackiej, które również mają słodki smak i – co najważniejsze – o wiele bardziej wyrazisty niż borówka. Borówka amerykańska występuje również w postaci piennej, która ma dodatkowe walory wizualne i sprawdzi się nie tylko jako krzew owocowy, ale również doskonała ozdoba ogrodu.