Owoce z własnego ogródka smakują o wiele lepiej od tych dostępnych w sklepach. Przede wszystkim podczas dojrzewania nie są faszerowane niepotrzebną chemią. Żeby dobrze obrodziły, konieczne jest znalezienie dobrej jakości sadzonek oraz odpowiednia uprawa. Porzeczki, maliny, jeżyny czy agrest – które krzewy owocowe warto uprawiać w przydomowym ogródku?

Pełne witamin agrestowate

Zdecydowanie najpopularniejszą w Polsce rodziną krzewów owocowych są agrestowate. Zaliczamy do nich między innymi:

  • Porzeczka agrest – niewiele osób zdaje sobie sprawę, że agrest również jest porzeczką. Doskonale smakuje nie tylko na surowo, ale również jako składnik domowych kompotów i dżemów.
  • Czerwoną porzeczkę – doskonałe źródło potasu, witaminy C oraz żelaza. Można ją mrozić i zaprawiać. Kompot z czerwonej porzeczki ma piękny kolor oraz intensywny smak.
  • Czarną porzeczkę – zawiera bardzo dużo witaminy C, dlatego poleca się spożywanie przetworów z czarnej porzeczki szczególnie w okresie przeziębień oraz grypy. Regularne spożywanie pozwala uzupełnić niedobory nie tylko witaminy C, ale również PP.
  • Białą porzeczkę – nieco mniej znana niż czerwona i czarna, ale równie smaczna i zdrowa.

Krzewy z rodziny agrestowatych dobrze czują się na glebach lekko kwaśnych i kwaśnych. Większość gatunków wykazuje spora odporność na przymrozki, dlatego porzeczki mogą obrodzić nawet w przypadku chłodnej wiosny. Lubią glebę żyzną, gliniasto-piaszczystą. Mogą być uprawiane w formie zwykłego krzewu, ale również rośliny piennej. Duży wybór krzewów owocowych można znaleźć w ofercie Gospodarstwa Ogrodniczo-Rolnego Leszka Kempy, które znajduje się w miejscowości Połomia.

Owoce leśne w Twoim ogrodzie

Kolejną grupą krzewów owocowych szczególnie lubianych przez właścicieli domów z ogródkiem są te, które jeszcze do niedawna powszechnie występowały w większości polskich lasów. Pierwszym przykładem są maliny i jeżyny. Najczęściej przygotowuje się z nich soki oraz konfitury. W kuchni i ziołolecznictwie stosuje się nie tylko owoce mali, ale również listki – napar to dobry środek wspomagający leczenie anemii. Maliny i jeżyny nie są roślinami wymagającymi, dobrze czują się w cieniu oraz na słońcu. W miejscu słonecznym mogą trochę lepiej owocować.

Kiedy mowa o owocach leśnych, na myśl przychodzi oczywiście niezapomniany smak jagód. W ogródkach rzadko kiedy sadzi się leśne jagody, gdyż są one bardzo trudne w uprawie. Alternatywnym rozwiązaniem będzie borówka amerykańska lub jagoda kamczacka. Borówka lubi glebę bardzo kwaśną o dużej zawartości próchnicy. Jagoda kamczacka natomiast bez problemu poradzi sobie na większości gleb, jeśli wzbogaci się ją odrobiną obornika. Jedną z największych zalet jagody kamczackiej jest odporność na mróz – nawet do -45 stopni!