Transport kołowy to, obok transportu kolejowego, morskiego i lotniczego, jeden z filarów światowej gospodarki. Oczywiście przewozić można praktycznie wszystko, przy czym należy pamiętać, że specyficznym i niezwykle wymagającym rodzajem transportu, zwłaszcza na trasach międzynarodowych, jest przewóz żywności i produktów świeżych, który wymaga ze strony firm transportowych, takich jak Sławomir Rogala Usługi transportowe ciężarowe, szczególnej uwagi i dbałości oraz dopełnienie wielu formalności.
Żywność w transporcie w świetle norm i przepisów
Żywność to specyficzna grupa produktów, która powinna być transportowana nie tylko z dbałością o bezpieczeństwo podczas przewozu, ale także z uwzględnieniem odpowiednich warunków, co wynika z faktu że towary tego typu muszą dotrzeć na miejsce zachowując odpowiednią świeżość i jakość, tak aby nie narazić klientów na zatrucie. Dlatego też firmy takie jak Sławomir Rogala Usługi transportowe ciężarowe, zajmujące się transportem żywności na trasach międzynarodowych, muszą spełniać szereg rygorystycznych i dokładnie kontrolowanych wymagań, wynikających z obowiązujących norm i przepisów. Do najważniejszych dokumentów regulujących transport żywności należy Umowa o międzynarodowych przewozach szybko psujących się artykułów żywnościowych i o specjalnych środkach transportu przeznaczonych do tych przewozów (ATP), Ustawa o bezpieczeństwie żywności i żywienia, a także odpowiednie rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (nr 852 i 853/2004 z dnia 29 kwietnia 2004 r). Pod uwagę należy również brać konwencję (CMR) dotyczącą międzynarodowego transportu drogowego produktów.
Dodatkowo specjaliści z firmy Sławomir Rogala Usługi transportowe ciężarowe realizują swoje zadania dysponując niezbędnymi zezwoleniami nadawanymi przez Inspekcję Weterynarii oraz Powiatowy Inspektorat Sanitarny, przy jednoczesnym uwzględnieniu założeń systemu HACCP (System Analizy Zagrożeń i Krytycznych Punktów Kontroli), który pozwala na oszacowanie i identyfikację ewentualnych zagrożeń dla żywności w trakcie jej przewozu oraz wprowadzenie działań mających na celu ich ograniczenie.
Warunki transportu żywności
Transport żywności to wymagający proces, który stawia, zarówno firmie Sławomir Rogala Usługi transportowe ciężarowe, jak i innym przewoźnikom, wiele wyzwań nie tylko od strony obowiązujących przepisów i norm, ale także od strony technicznej i logistycznej, na co wpływa głównie potrzeba uwzględnienia czynników, takich jak:
- presja czasu – wynikająca z krótkich terminów ważności przewożonych produktów lub ich trwałości,
- zapewnienie wymaganych warunków przewozu – z naciskiem na odpowiednie warunki temperaturowe, a także sposobu pakowania i załadunku,
- zapewnienie odpowiednich pojazdów,
- właściwe zabezpieczenie ładunku przed uszkodzeniami, zanieczyszczeniami oraz szkodnikami,
- odpowiedni nadzór nad przewozem.
Należy również pamiętać, że przy tego typu transporcie szczególnie ważne ze strony Sławomir Rogala Usługi transportowe, jest zadbanie o dobór odpowiednio przystosowanych pojazdów, które muszą posiadać niezbędne certyfikaty (np. świadectwo zgodności środka transportu wymaganym zgodnie z umową o ATP). Niemniej jednak nie wolno zapominać, że specjaliści z firmy Sławomir Rogala Usługi transportowe ciężarowe, przy wyborze odpowiedniego środka transportu, kierują się przede wszystkim określaną przez normy prawne temperaturą dla poszczególnych działów produktów żywnościowych w czasie ich przewożenia, gdzie główny podział pojazdów realizujących międzynarodowy transportu artykułów żywnościowych przedstawia się następująco:
- pojazdy z mechanizmem chłodniczym, tzw. chłodnie,
- pojazdy z oprzyrządowaniem ogrzewczym,
- izotermiczne pojazdy transportowe, tzw. izotermy,
- pojazdy ze zbiornikiem zimna, tzw. lodownie,
- pojazdy typu cysterna.