Transport pełni ważną funkcję dla każdego z nas i ma wpływ niemalże na każdy element codziennego życia. Dziedzinę tę można podzielić na wiele grup. Specjalistycznym obszarem transportu jest przewożenie żywności. Firmy takie jak Usługi Handlowo-Transportowe Jacek Zieliński z Osia, w województwie kujawsko-pomorskim, które wykonują takie zadania muszą przestrzegać wielu norm i wytycznych, a jednocześnie dysponować pojazdami przeznaczonymi do transportu różnych artykułów spożywczych. O czym należy pamiętać podczas transportowania żywności?

Jakie wytyczne muszą spełniać firmy transportowe przewożące żywność?

Firmy transportowe specjalizujące się w przewozie artykułów żywnościowych muszą spełniać szereg wymogów. Jednym z nich jest używanie odpowiednich środków transportu. Pojazdy wykorzystywane do transportu żywnością muszą zostać zatwierdzone przez Powiatowy Inspektorat Sanitarny, zanim zostaną użyte. Warto też dodać, że do przewozu mięsa albo produktów odzwierzęcych można wykorzystywać wyłącznie samochodów zarejestrowanych w Głównym Inspektoracie Weterynaryjnym. Oprócz tego kierowca zobowiązany jest do posiadania książeczki sanepidowskiej.

Firmy zajmujące się transportem żywności muszą dbać o to, aby pojazdy były w pełni sprawne i dokładnie czyszczone po każdym ich użyciu. W przypadku samochodów typu chłodnia niezbędne jest zamontowanie monitoringu oraz systemu zapisującego temperaturę w części ładunkowej. Dlaczego to takie ważne? Otóż niektóre artykuły spożywcze wymagają utrzymania stałej temperatury, ponieważ ich rozmrożenie i ponowne zamrożenie może być szkodliwe dla zdrowia.

- powiedział specjalista z firmy Usługi Handlowo-Transportowe.

Rozmaite wymogi muszą spełniać także firmy transportowe oferujące przewóz artykułów sypkich i płynów. W tym przypadku pojazd musi być zabezpieczony przed zanieczyszczeniami i szkodnikami z zewnątrz. Ponadto samochód używany to transportu żywności nie może być wykorzystywany w innych celach. Ważne jest również odpowiednie oznakowanie pojazdu, które musi być widoczne i nieścieralne.

Jakich pojazdów używa się do transportowania żywności?

Firmy transportowe przewożące artykuły spożywcze używają pojazdów, które najogólniej można podzielić na samochody chłodnicze i grzewcze. Do nich zaliczają się przede wszystkim:

  • pojazdy izotermiczne,

  • pojazdy chłodnicze,

  • lodownie.

Izotermiczne samochody nie mają wbudowanego systemu chłodzenia, aczkolwiek ich ściany są zaizolowane w taki sposób, że transportowany ładunek utrzymuje swoją temperaturę przez całą jazdę. Z kolei chłodnicze samochody, którymi dysponuje firma Usługi Handlowo-Transportowe Jacka Zielińskiego oprócz izolowanych ścian i dachu mają system mechanicznego chłodzenia. Najczęściej jest to agregat sprężarkowy. Dzięki temu temperatura wewnątrz części ładunkowej może wynosić nawet -20 stopni Celsjusza. Natomiast lodownie to pojazdy z izolowanych dachem i ścianach. Ponadto wyposażone są w system chłodzenia, aczkolwiek jest on inny niż w samochodach chłodniczych. Zwykle jest to skroplony gaz albo lód.

Transport krajowy i międzynarodowy z firmą Usługi Handlowo-Transportowe

Zakład działa od 2015 roku i oferuje transport do 25 ton. Zatrudnieni tam kierowcy są doświadczeni i regularnie przechodzą szkolenia, które umożliwiają im pokonywanie tras terminowo, bezpiecznie oraz bezproblemowo. Przewożą artykuły spożywcze, materiały budowlane, a także sypkie – żwir, piasek oraz kruszywa.

Każdy z pojazdów, który wchodzi w skład floty tej firmy jest cyklicznie poddawany jest przeglądowi technicznemu. Z usług tej firmy korzystać mogą zarówno klienci indywidualni, jak i przedsiębiorcy.