BRCGS jest wiodącą na świecie organizacją w zakresie standaryzacji jakości, bezpieczeństwa i kryteriów operacyjnych potwierdzonych certyfikatami wydawanymi przez globalną sieć akredytowanych jednostek certyfikujących. Certyfikacja na zgodność ze standardami BRCGS jest obecnie bardzo często podstawowym wymogiem dla wiodących producentów. Standardy BRCGS dotyczą produkcji bezpiecznej żywności oraz opakowań. Firmy z tych branż, które posiadają certyfikat BRCGS, dają konsumentom gwarancję, że ich produkty są bezpieczne i wysokiej jakości oraz zapewniają, że producenci stosują się do zobowiązań prawnych. Standardy BRCGS powinna poznać każda firma produkująca żywność i opakowania. Stosowanie się do nich nie tylko spełnia oczekiwania klientów, lecz także ułatwia producentowi dostęp do rynków światowych. W jaki sposób uzyskać certyfikat BRCGS?

Co to są standardy BRCGS?

Globalne standardy bezpieczeństwa żywności i materiałów opakowaniowych zostały opracowane przez brytyjską organizację handlową reprezentującą interesy odbiorców detalicznych. Standardy BRCGS to zbiór zasad, wytycznych i zaleceń dla firm działających w branży spożywczej i produkcji opakowań. Skierowane są do producentów żywności dostarczających swoje produkty do sklepów zwłaszcza do hipermarketów. Certyfikat można uzyskać dla wszystkich produktów danej marki lub dla jednego produktu. Kupując certyfikowaną żywność, klienci mogą być pewni, że przeszła ona specjalistyczne testy i kontrole, a tym samym jest bezpieczna i wysokiej jakości a opakowanie gwarantuje spełnienie wymagań prawnych i bezpieczeństwa produktu.

Aby producent mógł uzyskać certyfikat BRCGS, osoby zarządzające systemami bezpieczeństwa i jakości żywności w danym zakładzie powinny ukończyć szkolenie dla producentów BRC Global Standard for Food Safety. Analogicznie, dla producentów opakowań i materiałów opakowaniowych właściwe są szkolenia w zakresie BRC Global Standard for Packaging Materials. Na szkoleniach szczegółowo omawiane są wymagania standardów, według których należy wdrożyć prawidłowe procedury i praktyki podczas procesu produkcji. BRCGS oferuje szeroką gamę szkoleń w tym zakresie.

Korzyści z wprowadzenia standardów BRCGS

Produkcja żywności i opakowań zgodnie ze standardami BRCGS przynosi firmom wiele korzyści, do których należą między innymi:

  • gwarantowanie bezpieczeństwa i jakości produktów
  • zmniejszanie liczby produktów wycofanych ze sprzedaży oraz skarg konsumentów na ich nieodpowiednią jakość,
  • wysoka uznawalność produktów firm certyfikowanych na zgodność z BRCGS przez sprzedawców detalicznych na świecie,
  • mniej uciążliwych kontroli i auditów,
  • wzrost zaufania klientów do danej marki.

Certyfikat BRCGS jest dowodem spełniania najwyższych standardów bezpieczeństwa produkowanej żywności i opakowań, także bezpieczeństwa dostaw i transportu. Jest także potwierdzeniem, że dany producent właściwie zarządza zaopatrzeniem oraz kontroluje podwykonawców. Szkolenia w szerokim zakresie BRCGS Standard for Food Safety dla producentów, auditorów i konsultantów prowadzi firma Lemco Partner Magdalena Ledwoń. W swojej ofercie posiada również szkolenia BRCGS  dotyczące wytycznych do standardów bezpieczeństwa opakowań, szkolenia z zarządzania bezpieczeństwem produktów Product Safety Management oraz szkolenia FSSC 22000, ISO 22000 i GMP Cosmetics.