Menu na wesele spędza sen z powiek wielu przyszłym małżonkom. Nic dziwnego – doborem potraw trzeba dogodzić wszystkim gościom, liczba dań na stołach nie może być za duża, a do tego trzeba przecież jeszcze zadbać o stół ze słodkościami. Na ustalenie menu istnieją jednak sprawdzone sposoby, które pomogą młodej parze nie zwariować, a dodatkowo sprawią, że goście będą zachwyceni. Jakie to sposoby?

Menu na wesele dopasowane do stylu uroczystości

Pierwszą decyzją, jaką trzeba podjąć, wybierając menu na wesele, jest dopasowanie potraw do stylu imprezy. Jeśli te dwa elementy będą ze sobą współgrać, na pewno nikogo nie rozczarują.

W większości przypadków trudno sobie wyobrazić, żeby tradycyjne wesele odbyło się bez polskiego jedzenia. Jeśli z kolei uroczystość ma raczej nowoczesny charakter, można postawić na ekstrawaganckie menu, w którym znajdą się potrawy z kuchni różnych kultur. Nowożeńcy powinni też zadbać o różnorodność potraw na stołach – dobrze, jeśli goście będą mogli wybrać spośród różnych propozycji przekąsek, sałatek czy napojów. Warto również zapewnić menu dla wegetarian, to bardzo ważne dla osób niejedzących mięsa. W końcu nikt nie chciałby spędzić całego wieczora, przegryzając wyłącznie sałatkę.

Dobrym pomysłem jest także poproszenie przyszłych gości o informację na temat alergii pokarmowych albo schorzeń, na które cierpią, jeśli wymagają specjalnej diety. Taką informację można przekazać odpowiednio wcześnie kucharzowi, który przygotuje zdrowe i bezpieczne dania. Nie można też zapominać o najmłodszych gościach – dzieci z pewnością będą zadowolone z mniej przyprawionych potraw, podanych w mniejszych porcjach i w kawałkach łatwych do pogryzienia.

Poza wyborem menu bardzo ważne jest również to, żeby dania były podane w odpowiedni sposób. Wynajem sali weselnej zdejmuje ten obowiązek z barków narzeczonych, dlatego warto skorzystać z oferty takich firm jak Słoneczna Polana Sala Bankietowa. Pracują w nich wykwalifikowani kelnerzy, a jak wiadomo – podczas takich uroczystości istotne jest, by osoba podająca dania robiła to z gracją, estetycznie i z poszanowaniem zasad savoir-vivre.

Menu na wesele – ile dań na stołach?

To, ile przekąsek znajdzie się na stołach, powinno zależeć od liczby gości. Najważniejsze, żeby jedzenia nie zabrakło i by każdy miał możliwość skosztowania wszystkich potraw. Poza posiłkami serwowanymi na ciepło na stołach powinny się znaleźć: przystawki, zakąski, desery i owoce. Nadwyżkę jedzenia można po weselnej zabawie zabrać do domu lub podzielić między gości.