W dzisiejszych czasach niemal wszystkie procesy produkcyjne są w większości zautomatyzowane. Podczas pakowania produktów, należy dokładnie odmierzyć daną porcję, najlepiej w sposób powtarzalny. Jest to możliwe dzięki zastosowaniu dozowników ślimakowych lub objętościowych. Są one stosowane powszechnie w bardzo wielu branżach, tj. spożywczej, farmaceutycznej czy chemicznej. Sprawdź, jakie rodzaje dozowników do maszyn pakujących oferuje firma Iaro.

Rola dozowników do maszyn pakujących

Dozowanie odgrywa kluczową rolę w bardzo wielu procesach produkcyjnych z zakresu przemysłu spożywczego, kosmetycznego, farmaceutycznego czy chemicznego. Dozowanie, jak i pakowanie są etapami procesu produkcyjnego.  Szybkość oraz precyzja technologii pakującej i dozującej, znacząco wpływa na wydajność całej produkcji. Co więcej, ilość produktu musi wagowo zgadzać się, z tym co jest podane na opakowaniu. W związku z tym, dozowniki objętościowe muszą być kompatybilne z innymi urządzeniami z zakresu automatyki przemysłowej, co gwarantuje renomowana firma Iaro, będąca producentem systemów dozujących do różnych maszyn oraz producentem i serwisantem automatów pakujących.

W ofercie doświadczonej firmy Iaro znajdują się dozowniki ślimakowe (pojedyncze i podwójne), objętościowe, zespoły dozowników oraz dozowniki wolnostojące. Dozownik ślimakowy jest maszyną zautomatyzowaną, stosowaną do porcjowania produktów sypkich i pylistych o wadze od 2 do 15 kg. Posiada własny system dopełniający, np. artykuł spożywczy do zasobnika, w którym znajdujące się mieszadło i ślimak główny, odpowiadające za mieszanie i porcjowanie produktu. Dzięki utrzymaniu stałego poziomu produktu w zasobniku nie ma problemu z powtarzalnością dozowania porcji. Wydajność dozowników ślimakowych oferowanych przez firmę Iaro dochodzi nawet do 90 porcji na minutę.

Zalety dozowników objętościowych i podwójnych ślimakowych

Dozownik objętościowy znajduje zastosowanie w porcjowaniu produktów sypkich i granulatów. Zakres wagowy dozowanego produktu znajduje się w przedziale od 30 g do 2 kg. Ten rodzaj maszyny może pracować wolnostojąco lub być podłączony bezpośrednio z maszyną pakującą. Dozownik zbudowany jest z leja zasypowego z czujnikiem poziomu, który pozwala na kontrolowanie ilości produktu znajdującego się wewnątrz zautomatyzowanego urządzenia. Wydajność wynosi około 50 porcji na minutę i jest determinowana przez gramaturę pakowanego produktu. Z kolei dozownik ślimakowy podwójny służy do porcjowania produktów sypkich i pylistych, a jego zakres porcjowania mieści się w przedziale od 1 do 15 kg. Maszyna ta posiada dwa niezależne ślimaki dozujące produkt. Takie rozwiązanie oferowane przez profesjonalną firmę Iaro z Gniezna, daje możliwość szybkiego (do 110 porcji/min) dozowania produktów na maszynach poziomych. Ten rodzaj dozownika również zawiera dopełniający produkt do zasobnika, co zapewnia powtarzalność porcji.

Dużą zaletą dozownika podwójnego ślimakowego jest możliwość podłączenia sprzężenia zwrotnego do wag kontrolnych. Jest to szczególnie ważne podczas dozowania produktów o szybko zmieniającej się gęstości. We wszystkich dozownikach oferowanych przez firmę Iaro, istnieje również możliwość adaptacji systemu dostarczającego gaz obojętny do produktu, co jest szczególnie ważne przy pakowaniu niektórych produktów spożywczych. Bardzo dobrym rozwiązaniem jest także zdecydowanie się na zakup zespołu dozowników: ślimakowego i objętościowego, który umożliwia szybką zmianę rodzaju pakowanego produktu, np. z pylistego na granulowany. Dozowniki produkowane przez firmę Iaro, na życzenie klienta, mogą mieć również formę wolnostojącą. Szeroki wybór dozowników od firmy Iaro pozwala na idealne dostosowanie urządzenia do maszyny pakującej, pakowanego produktu i rodzaju opakowania.