Wybór dobrej jakości paliwa przynosi więcej korzyści niż utrzymanie wysokiego komfortu cieplnego. Inwestując w węgiel od sprawdzonego dostawcy Rampa PUH, minimalizujemy szkodliwe oddziaływanie opału na środowisko i czynimy oszczędności. Inwestycja w tanie paliwo może być pozornie opłacalna, ale w dłuższej perspektywie doprowadzić do awarii kotła, wymusi częstsze dokładnie opału do pieca i będzie mieć negatywny wpływ na jakość życia.
Jak rozpoznać dobry opał?
Jakość opału węglowego może być oceniona dopiero podczas spalania, niemniej warto zwrócić uwagę na kilka cech fizycznych świadczących o potencjale produkcji energii. Pierwszą z nich jest kolor – dobry jakościowo węgiel jest intensywnie czarny i pozbawiony szarych prześwitów (im bardziej szary surowiec, tym mniejsza kaloryczność). Białe elementy formujące się w paski mogą świadczyć o zbyt dużej ilości kamienia przyczyniającego się do powstawania większej ilości popiołu – mówi ekspert z Rampa PUH. Co więcej, węgiel musi być suchy – duży ciężar opakowania może świadczyć o nadmiernym zawilgoceniu opału. W przypadku ekogroszku wilgotność nie może przekraczać 15%.
Jakość opału – wyznaczniki
Materiały opałowe, dostępne w ofercie Rampa PUH, posiadają certyfikaty informujące o podstawowych parametrach produktów węglowych. Kupując węgiel, warto zwrócić uwagę na jego kaloryczność, czyli wartość opałową. Najlepsze paliwa posiadają kaloryczność na poziomie 23-28 MJ/kg, co pozwala uzyskać optymalne ilości energii ze spalania jednostki. Wybierając produkty o niskiej wartości tego współczynnika, można odczuwać problemy ze spalaniem i eksploatacją kotła.
Eksperci z Rampa PUH ostrzegają, że niektórzy producenci podają informacje o cieple spalania zamiast kaloryczności opału. Wartość ciepła spalania jest zawsze wyższa od kaloryczności, przez co klienci mogą zostać wprowadzeni w błąd i wybrać opał niskiej jakości.