Chłodziarka gastronomiczne jest jednym z najistotniejszych elementów wyposażenia lokalu. Odpowiada ona za utrzymanie świeżości produktów, przez co pozwala zadbać o bezpieczeństwo klientów oraz wysoką jakość umieszczonych w niej dań. Efektywne urządzenia chłodnicze to także sposób na zmniejszenie strat żywności. Aby zakupiony sprzęt był niezawodny, zaleca się nabyć go w renomowanych punktach sprzedaży.

Szafy chłodnicze od firmy FRIGO SYSTEM i ich zastosowanie

Najistotniejszym kryterium podczas wyboru szafy chłodniczej jest jej przeznaczenie. Wymagania, które stawia się niewielkiej chłodziarce na butelki za barem, nie muszą dotyczyć urządzenia do przechowywania mięsa w dużym lokalu gastronomicznym.

W przypadku gdy przeznaczeniem szafy jest magazynowanie produktów na zapleczu gastronomicznym, jej najważniejszymi cechami będą funkcjonalność i wydajność. Pod uwagę trzeba także wziąć zakres temperatur, który powinien być dostosowany do przechowywanej żywności. Oczywiście im zakres ten jest szerszy, tym bardziej uniwersalne urządzenie.

Chłodziarki wykorzystywane w lokalach gastronomicznych są najczęściej wyposażone w prowadnice dostosowane do pojemników GN, w przeciwieństwie do urządzeń o zastosowania w cukiernictwie i piekarnictwie, gdzie standardowo stosuje się półki o wymiarach 600 × 400 mm.

Ciekawe rozwiązania wykorzystane w szafach chłodniczych

Ciekawym, a zarazem praktycznym rozwiązaniem są szafy chłodnicze wjezdne, które dzięki zastosowaniu wózka nie wymagają przenoszenia pojemników czy tac na czas chłodzenia.

Przeszklone szafy chłodnicze od firmy FRIGO SYSTEM znajdą zastosowanie m.in. w restauracjach, barach i sklepach. Pozwalają one skutecznie wyeksponować napoje w butelkach, ciasta, przekąski i desery. Dzięki temu, że drzwi szafy są przeszklone, a jej zawartość można zobaczyć bez otwierania, możliwe jest uniknięcie strat energii i nadmiernych wydatków na prąd. Wybierając dany model chłodziarki, należy także zwrócić uwagę na jej wymiary i wielkość pomieszczenia, w którym będzie się znajdować.