Produkty mleczne są zdecydowanie jednym z najbardziej narażonych na przedwczesne zepsucie się. Producenci żywności cały czas wdrażają nowe technologie, aby w bezpieczny sposób wydłużyć ich ważność. Coraz częściej odchodzi się od chemicznych dodatków i zastępuje je aseptycznym pakowaniem i obróbką termiczną. Jak zadbać o bezpieczeństwo produktów mleczarskich w zakładzie produkcyjnym?

Obróbka termiczna

Obróbka termiczna to bardzo ważny element, który zdecydowanie wydłuża trwałość produktów mlecznych. Można to zauważyć na przykładzie mleka UHT – krótkotrwałe stosowanie bardzo wysokiej temperatury w połączeniu z rozlewem aseptycznym skutecznie wydłuża okres przydatności do spożycia do wielu miesięcy.

Bezpieczne pakowanie

Sama obróbka to jednak nie wszystko. Drobnoustroje mogą dostać się do żywności na każdym etapie produkcji, dlatego bardzo ważne jest higieniczne pakowanie. Najlepszym rozwiązaniem będzie zastosowanie aseptycznych rozlewarek oraz sprawnego systemu dezynfekcji butelek i nakrętek. Dzięki temu produkt bezpiecznie trafi do szczelnego opakowania i nie namnożą się w nim szkodliwe mikroorganizmy, które nie tylko powodują psucie się żywności, ale mogą zagrażać zdrowiu, a nawet życiu człowieka.

Profesjonalne systemy do obróbki termicznej i bezpiecznego rozlewania produktów mleczarskich oferuje między innymi firma Spolex, której siedziba znajduje się w Warszawie. Przedsiębiorstwo to jeden z najlepszych dystrybutorów maszyn stosowanych w przemyśle spożywczym.  

Właściwe przechowywanie

Kolejnym ważnym elementem, który wpływa na przedłużenie ważności i bezpieczeństwo produktów mleczarskich, jest ich właściwe przechowywanie. Każdy produkt powinien być składowany we właściwej temperaturze. Obowiązkiem producenta jest rzetelne etykietowanie i umieszczenie na opakowaniu wszystkich niezbędnych informacji – między innymi terminu przydatności do spożycia, składu oraz wymagań dotyczących przechowywania. Żeby produkty mleczarskie nie psuły się zbyt szybko, konsument musi zawsze stosować się do zaleceń producenta.