Dobrze zaprojektowane wyposażenie piekarni i cukierni pozytywnie wpływa na wiele aspektów związanych z funkcjonowaniem przedsiębiorstwa o takim charakterze. Wysokiej jakości maszyny przemysłowe pozwalają skrócić czas przygotowywania wyrobów, usystematyzować cały proces i ułatwić kontrolowanie wydatków. Co powinno więc znaleźć się w prawidłowo wyposażonej piekarni i cukierni? Dowiesz się z artykułu.

Podstawowy sprzęt w piekarni i cukierni

Każda, dobrze prosperująca piekarnia i cukiernia, musi zostać wyposażona w urządzenia grzewcze, maszyny chłodnicze, meble gastronomiczne i dodatkowe akcesoria. W lokalu powinien znajdować się wysokiej jakości piec konwekcyjno-parowy, komory szokowego schładzania, mieszalniki oraz konfekcja z blachy nierdzewnej. Niemniej istotne są także maszyny odpowiedzialne za utrzymanie czystości i higieny, jak chociażby profesjonalne myjki pojemników oraz maszyny do pakowania i przenoszenia gotowych wyrobów, jak pakowarki próżniowe czy przenośniki transportowe. Tego rodzaju sprzęt najlepiej wybierać u producentów posiadających własne biuro konstrukcyjne, jak np. firma A&J Sp. z o.o. Wówczas można bowiem zamówić maszyny przemysłowe dostosowane do indywidualnych potrzeb i wymagań konkretnego lokalu.

Wyposażenie lokalu gastronomicznego – sanepid i BHP

Wybierając maszyny przemysłowe do piekarni lub cukierni należy pamiętać, iż projekt wyposażenia lokalu gastronomicznego musi zostać zatwierdzony przez sanepid. Już na etapie planowanie warto wziąć pod uwagę rodzaj i ilość konkretnych stanowisk pracy, aby zapewnić komfort pracownikom i zamówić odpowiedni sprzęt, którego parametry będą dopasowane do wielkości pomieszczenia. W przypadku ograniczonego budżetu i niewielkiego zaplecza, warto stawiać na urządzenia łączące w sobie kilka funkcji, co pozwoli ograniczyć wydatki i zaoszczędzić miejsce. Istotne są również kwestie związane z BHP. Wybrane maszyny przemysłowe powinny być łatwe do utrzymania w czystości, trwałe i odporne na uszkodzenia mechaniczne.