Dziś mamy technologie, które umożliwiają nam szybszą i sprawniejszą obróbkę metali. Narzędzia wykorzystywane do tego celu są precyzyjne, a stosowane metody bardzo skuteczne, dzięki czemu rozmaite tworzywa zyskują odpowiedni kształt i rozmiar. Ostatnimi czasy coraz większą popularnością cieszy się frezowanie CNC. Czym ono dokładnie jest i jakie ma zalety?

Czym jest frezowanie CNC?

Jest to sposób obróbki skrawaniem, umożliwiający formowanie różnego rodzaju metali. Do tego wykorzystuje się specjalne narzędzia, służące do oddzielania małych skrawków od większego elementu aż do osiągnięcia pożądanego kształtu. Podczas frezowania mamy do czynienia z ruchem obrotowym wykonywanym przez narzędzie tnące i jednocześnie ruchem posuwistym realizowanym przez kształtowany materiał.

Śmiało możemy stwierdzić, że frezowanie CNC jest metoda dającą ogromne możliwości w zakresie kształtowania materiału. Wynika to z tego, że istnieją różne rodzaje frezarek, a każda z nich umożliwia cięcie metalu na wiele sposobów. Dodatkowo warto wspomnieć o wysokim stopniu precyzji wykorzystywanych narzędzi, dzięki czemu metalowe elementy mają odpowiedni kształt. Usługi w tym zakresie proponuje firma Amstal Obróbka metali Maciej Jóźkiewicz.

Najważniejsze zalety frezowania CNC

Obróbka przy pomocy frezowania CNC jest polecana osobom potrzebujących metalowych elementów z idealnie powtarzalnymi formami. Wynika to głównie z tego, że frezowanie CNC jest dużo bardziej precyzyjne niż ręczne. Następną zaletą jest fakt, że cały proces przebiega dużo sprawniej i szybciej, dzięki komputeryzacji. Poza tym jest to sposób, który:

  • zapewnia wysoką dokładność wymiarową i powierzchniową,

  • jest uniwersalny – daje możliwość frezowania m.in. metalu, tworzyw sztucznych, czy stali,

  • jest bardzo elastyczny.

Co więcej – w odróżnieniu od frezowania ręcznego, technologia CNC powoduje niewielkie straty w zakresie obrabianego surowca. Dlatego właśnie nikogo nie powinien dziwić fakt, że jest to metoda sprawdzona, która jest wykorzystywana m.in. w motoryzacji, czy w przemyśle spożywczym.