W przetwórstwie mięsnym wykorzystuje się rozmaite urządzenia i maszyny. Z pewnością niezbędne są linie do obróbki jelit wieprzowych i wołowych. Zarówno jedne, jak i drugie dostępne są u producentów i sprzedawców w wersjach skróconych i pełnych. Urządzenia te wykonywane są zazwyczaj z kwasoodpornej stali, jednakże różnią się od siebie ilością elementów.

Linie obróbki jelit wieprzowych oraz wołowych

W przetwórstwie mięsnym wykorzystuje się różnego typu linie obróbki jelit. Jeśli chodzi o jelita wieprzowe można skorzystać z linii obróbki jelit wieprzowych typu MLD 37.24. Jest to linia obróbki skrócona. Złożona jest ona ze zbiornika treści pokarmowej, koryta, opróżniarki MOD 37.07, zbiornika VI, gniatarko-szlamiarki MGD 35.05, a także trzech zbiorników na jelita, które są wyposażone w kółka oraz dwóch przenośników taśmowych. Elementy linii zrobione są z kwasoodpornej stali. Taka linia przeznaczona jest do obróbki cienkich jelit wieprzowych.

W przemyśle mięsnym używa się także pełnych linii obróbek jelit wieprzowych. Typem takiej linii jest MLD 37.22, która składa się z takich elementów, jak koryto z kratą, dwóch opróżniarek MOD 33.07, gniatarki mechanicznej MGD 35.06, gniatarko-szlamiarki MGD 35.05, zbiorników oraz przenośników taśmowych. Podobnie jak linia skrócona, linia pełna również przeznaczona jest do obróbki cienkich jelit wieprzowych, a maszyny i zbiorniki stworzone są z kwasoodpornej stali.

Przetwórstwa mięsne używają również linii obróbki jelit wołowych. Typ MLD 37.23 to skrócona wersja takiej linii. Składa się ona z następujących elementów: koryta z kratą, wyciskarki MOD 33.08, odtłuszczarko-szlamiarki MOD 34.04, a także zbiorników i przenośników taśmowych. Elementy takiej linii wykonane są ze stali kwasoodpornej. Przeznaczeniem skróconej linii obróbki jelit wołowych są cienkie jelita.

Wyróżnić można również wersję pełną. Pełna linia obróbki jelit wołowych także używana jest do obróbki cienkich jelit, a w jej budowie znajdziemy koryto z kratą, dwie opróżniarki MOD 33.07, dwie odtłuszczarko-szlamiarki MOD 34.04, a także zbiorniki i przenośniki taśmowe. Elementy użyte do produkcji pełnej linii również wykonane są z kwasoodpornej stali.

Pozostałe urządzenia używane w przemyśle mięsnym

Wyróżnia się także inne maszyny do przemysłu mięsnego. Wśród nich znajdziemy m.in. dyszę do kalibracji jelit. Oferowana przez firmę Spomasz-Wrocław dysza do kalibracji jelit typu UN 01.00 to wygodne urządzenie, które służy do przepłukiwania jelit, a także napełniania ich wodą w celu kalibracji. Przyrząd ten charakteryzuje się wyprofilowaną końcówką, dzięki które znacznie łatwiej jest założyć jelito. Dysza do kalibracji jelit posiada unikalny system otwierania dopływu wody, dzięki czemu jej obsługa jest szybka i wygodna, a także możliwe jest użytkowanie jej za pomocą jednej ręki.

Oprócz tego w przemyśle mięsnym wykorzystuje się takie urządzenia jak dysze do czyszczenia jelit grubych, oczyszczarki żołądków, czy też komory wędzarniczo-parzelnicze.