Opakowania foliowe i plastikowe są doskonałe na spotkanie towarzyskie różnego typu odbywające się w ogrodzie. Jednorazowe talerze nie tłuką się, a po skończonej zabawie wystarczy wrzucić je do kosza. Opakowania kartonowe, boxy, sztućce czy kubki jednorazowe występują w różnych wariantach. Czy znasz je wszystkie?

Opakowania na jedzenie są wszędzie

Choć na pierwszy rzut oka ten aspekt może nie wydać się tak oczywistym, opakowania na jedzenie są wykorzystywane praktycznie w gastronomii każdego rodzaju. Opakowania jednorazowe nie nadają się co prawda do przechowywania mrożonek, ale doskonale sprawdzają się w przypadku świeżo przygotowanego posiłku. Szczególnie cenionymi pojemnikami pod tym względem są opakowania styropianowe, których zapas znajduje się zarówno w restauracjach z polską kuchnią, jak i chińską czy włoską. Nie można również zapomnieć o opakowaniach kartonowych, a w szczególności pudełkach na gorącą pizze czy przepyszny makaron. Niektóre pudełka i naczynia jednorazowe są biodegradowalne, a z uwagi na niegasnące, ekologiczne modele opakowań cieszą się coraz większą popularnością. Henryk Kwaśnik, dystrybutor opakowań jednorazowych Henry Gastronomii Service oferuje możliwość hurtowego zakupu produktów tego typu na terenie Szczecina i okolic.

Zalety plastikowych opakowań jednorazowych

Do największych atutów plastikowych pudełek i sztućców można zaliczyć ich transparentność. Przezroczysty polimer, w który owinięty jest produkt sprawia, iż klient ma świadomość za co płaci. Może również obejrzeć produkt przed zakupem, celem dokonania jego oceny. Jednorazowe opakowania mają jeszcze jedną zaletę - zapewniają hermetyczność, szczelność i sterylność, co ma spore znaczenie w przypadku produktów spożywczych. To właśnie z tego powodu jednorazowe opakowania foliowe są trudne do całkowitego wyeliminowania w branży gastronomicznej. Czy jednak tworzywa sztuczne są jedynymi możliwymi rozwiązaniami?

Czy tylko opakowania papierowe są ekologiczne?

Na rynku są dostępne opakowania jednorazowe wykonane z następujących rodzajów materiałów:

  • styropian,
  • aluminium,
  • papier,
  • tektura.

Jeszcze do niedawna pudełka czy jednorazowe sztućce były produkowane głównie z tworzyw sztucznych. W ostatnich latach można zauważyć wzmożone zainteresowanie ekologicznym stylem życia, którego jedną z konsekwencji jest poszukiwanie alternatywnych sposobów na przewożenie jedzenia w pudełkach plastikowych. Warto w tym miejscu zaznaczyć, iż opakowania aluminiowe czy inne produkty wykonane z tworzyw sztucznych nie są szkodliwe dla środowiska same w sobie. Ich głównym problemem jest długi żywot, a co za tym idzie - niemożność ich recyklingowania.

Z tego powodu coraz większym zainteresowaniem cieszą się opakowania, które są stworzone z biodegradowalnych materiałów. Nie dotyczy to więc jedynie papieru, ale również tekstury i kartonu. Foliowe opakowania powoli odchodzą w cień, zastępując miejsce nowym, znacznie lepszym dla środowiska rozwiązaniom. Na szczęście, istnieją hurtownie opakowań jednorazowych, które oprócz pudełek z tworzyw sztucznych oferują też te wykonane z materiałów możliwych do recyklingu.

Przyszłość opakowań jednorazowych

Wzmożone zainteresowanie ekologicznym stylem życia sprawia, iż biodegradowalne opakowania jednorazowe stają się coraz bardziej popularne. Z drugiej strony ciężko oczekiwać, iż mrożone warzywa czy owoce będzie można kupić w papierowej torbie. Z przewożeniem jedzenia z restauracji problem jest podobny, gdyż o ile część produktów można bez problemu przewieźć w opakowaniu tekturowym o tyle niektóre należy zabezpieczyć plastikiem czy folią. Trudno więc jednoznacznie stwierdzić czy opakowania z tworzyw sztucznych zostaną całkowicie wyeliminowane w przyszłości. Warto jednak korzystać z alternatywnych sposobów na przewożenie jedzenia w pudełkach znacznie bardziej przyjaznych dla środowiska.