Od pewnego czasu wiele mówi się o konieczności ochrony środowiska naturalnego i o tym, jak niszczący wpływ na naszą planetę ma działalność człowieka. Dużą część winy przypisuje się wyrobom jednorazowym, nie do końca słusznie. Mają one szerokie zastosowanie i ciężko wyobrazić sobie funkcjonowanie wielu lokali gastronomicznych bez opakowań jednorazowych.

Zastosowanie opakowań jednorazowych

Opakowania jednorazowe wykorzystywane są na potrzeby rozmaitych lokali gastronomicznych, producentów i dystrybutorów żywności. Używają ich restauracje, bary szybkiej obsługi, kawiarnie, cukiernie czy piekarnie oraz wiele innych podobnych miejsc. Trudno wyobrazić sobie jakikolwiek lokal oferujący jedzenie lub napoje na wynos, który nie oferuje jednorazowych opakowań. Ich zaopatrzeniem zajmują się dystrybutorzy tacy jak firma Pablopack. Głównym przeznaczeniem tych opakowań jest przechowywanie żywności w czasie transportu. Wykorzystywane są przede wszystkim, gdy zamawiamy jedzenie z dowozem, co jest obecnie bardzo popularną formą korzystania z usług restauracji.  W pojemniki styropianowe czy plastikowe pakujemy to, czego nie zdążyliśmy zjeść w lokalu, by potrawy się nie zmarnowały. Zabieranie kawy na wynos to dla wielu codzienny przystanek w drodze do pracy.

Tego rodzaju opakowania pozwalają jedzeniu dłużej utrzymać ciepło i skutecznie zabezpieczają przed uszkodzeniem zawartości. Natomiast szczelne zamknięcie uniemożliwia przeciekanie sosu czy innych składników dania. Użycie jednorazowych opakowań, talerzy i sztućców pozwala zachować wysoki poziom higieny. Restauracja może zaoszczędzić też czas, który inaczej przeznaczony byłby na mycie naczyń. Ponadto możliwość wykonania nadruku na pojemnikach styropianowych czy pudełkach do pizzy pozwala w prosty sposób promować lokal.

Rodzaje opakowań do żywności

Pod hasłem opakowań jednorazowych kryją się rozmaite produkty wykonane z różnych materiałów. Najczęściej spotkać możemy tu wyroby plastikowe, styropianowe i papierowe. Sprzedaż opakowań jednorazowych na potrzeby gastronomii obejmuje między innymi:

  • pojemniki na ciasta, sałatki, surówki, ryby, sosy itp.;
  • tacki papierowe;
  • tacki i talerze plastikowe;
  • flaczarki;
  • sztućce plastikowe;
  • patyki do szaszłyków;
  • mieszadełka;
  • kubki papierowe, plastikowe i styropianowe;
  • słomki;
  • torby papierowe;
  • pudełka na pizzę;
  • pojemniki obiadowe.

Jak pisaliśmy wyżej, opakowania te mają szerokie zastosowanie i obecnie są praktycznie niezastąpione. W wielu przypadkach są potrzebne nie tylko dla naszej wygody – słomki są niezbędne osobom cierpiącym na dysfunkcje ruchowe, które nie są w stanie unieść do ust szklanki z wodą. Wiele osób przypisuje opakowaniom jednorazowym winę za zanieczyszczenie środowiska, kiedy tak naprawdę winni są ludzie. Jeśli tylko będziemy pamiętać o recyklingu i właściwym segregowaniu odpadów, zagrożenie ze strony tworzyw sztucznych będzie minimalne.