W branży gastronomicznej niezbędne są komory chłodnicze. Ich zadaniem jest zaspokajanie specyficznych wymagań, dotyczących przechowywania składników, produktów spożywczych. Wyróżniamy m.in. chłodnie do mięsa, chłodnie do owoców morza, jednak nie sposób nie zwrócić uwagi na ich określoną funkcjonalność, czyli urządzenia chłodnicze magazynowe, technologiczne oraz ekspedycyjne.

Do czego służą urządzenia chłodnicze magazynowe?

Pod tą nazwą kryją się specjalne systemy chłodnicze, które w większości przypadków znajdują swoje miejsce na zapleczu lokali gastronomicznych. Ich podstawową rolą jest możliwość przechowywania zapasów podstawowych produktów spożywczych. Często widoczny jest wśród nich określony podział. Wyróżniamy bowiem odpowiednie chłodnie do mięsa, chłodnie do nabiału, czy też chłodnie do produktów świeżych, czyli najprościej rzecz ujmując warzyw oraz owoców. Urządzenia o niemal identycznej funkcjonalności z powodzeniem pracują również w wielu sklepach, magazynach czy centrach dystrybucji, jeśli pod uwagę bierzemy, że zajmują się one sprzedażą produktów spożywczych, takich jak mięsa, mrożonki oraz wiele innych, które wymagają przechowywania w odpowiedniej temperaturze, dla zachowania swoich walorów smakowych oraz świeżości.

Chłodnie technologiczne i ekspedycyjne – jakie mają zastosowanie?

Firmy takie jak Techno-Cold oferują również urządzenia chłodnicze technologiczne, które wykorzystywane są w zakładach gastronomicznych, jednak również w miejscach, gdzie produkuje się i obrabia wyroby lub półfabrykaty. To równocześnie rozwiązanie idealne dla branży przetwórstwa spożywczego. W przypadku tego rodzaju urządzeń można spodziewać się niezawodności, pod warunkiem, że agregaty chłodnicze zostaną w odpowiedni sposób dobrane do konkretnych potrzeb. Kolejnym rodzajem są urządzenia chłodnicze ekspedycyjne, czyli takie, które sprawdzają się jako element wyposażenia na salach dla konsumentów w lokalach gastronomicznych.

Kluczowe jest jednak idealne dopasowanie urządzenia dla branży lub dla konkretnego zakładu. Jeśli zdecydujemy się w tym zakresie na współpracę ze specjalistyczną firmą, która produkuje i sprzedaje urządzenia, to możemy być pewni, że będziemy nie tylko w pełni zadowoleni, ale również urządzenie będzie się sprawdzać w codziennym użytkowaniu i intensywnej eksploatacji, jak również wykaże się ogromna wręcz niezawodnością. Jest to kwestia silnie doceniana w gastronomi, gdyż awarie systemów chłodniczych, mogą doprowadzić do znacznych strat w przechowywanej żywności, dlatego lepiej ich unikać.