Rafinacja to proces powszechnie stosowany podczas produkcji olejów jadalnych. Chociaż wiąże się z nim wiele mitów, jest on w pełni bezpieczny dla otrzymanych produktów. Niezbędne są do tego wysokiej jakości ziemie bielące, które zapewnia firma Kojzar Ltd. Na czym polega rola ziemie bielącej w procesie rafinacji olejów? Czy produkty rafinowane są zdrowe?

Czym są ziemie bielące?

Bielenie to inaczej proces odbarwiania. Stosuje się go podczas produktów olejów jadalnych, aby wyeliminować pierwotną barwę produktów. Nie każdy bowiem wie, że surowy olej posiada ciemną barwę. Poprzez zastosowanie ziemi bielącej, którą oferuje firma Kojzar Ltd, można usunąć z oleju substancje barwiące. Jak wyjaśnia specjalista:

Podczas odbarwienia oleju usuwa się nie tylko substancje barwiąze, ale też wszelkie zanieczyszczenia. Tym samym poprawie ulega wygląd, ale przede wszystkim jakość gotowych już produktów.

Ziemie bielące wykorzystywane są podczas produkcji olejów jadalnych od wielu lat. Dzięki swoim wyjątkowym właściwościom mają doskonałe możliwości oczyszczania i eliminowania niechcianych składników.

Rafinacja olejów – o czym pamiętać?

Naturalnym elementem nasion, z których pozyskiwany jest olej, są niepożądane składniki czy domieszki. Z tego też powodu niemożliwe jest wykorzystanie surowego oleju w branży spożywczej. Dopiero olej rafinowany jest w pełni bezpieczny do użycia. Wyróżnia się też wieloma zaletami. Jest nie tylko odpowiedni do smażenia w wysokiej temperaturze, ale też ma znacznie dłuższy termin przydatności do spożycia. Niewątpliwą zaletą oleju rafinowanego jest brak smaku i zapachu, co sprawia, że można wykorzystać go na wiele sposobów i do wielu dań. Włącznie tego produktu do codziennej diety jest ważne pod kątem zdrowej i zbilansowanej diety. Olej rafinowany zawiera cenne kwasy omega, niezbędne do utrzymania prawidłowego poziomu cholesterolu we krwi. Biorąc pod uwagę wymienione właściwości oleju rafinowanego, jest to obowiązkowy produkt w każdej kuchni.