Zalety pakowania próżniowego

Materiał partnera
2019-07-01
Wędlina pakowana próżniowo

Pakowanie próżniowe znajduje szerokie zastosowanie w branży przemysłowej. Technologia ta w prosty sposób pozwala wydłużyć termin ważności produktów, a ograniczenie dostępu tlenu hamuje rozwój mikroorganizmów. Sposób ten wykorzystywany jest w różnych formach – zarówno w profesjonalnej postaci przez producentów żywności, jak i w wersji uproszczonej, z której możemy korzystać w domu.

Dlaczego warto pakować żywność próżniowo?

Największą zaleta próżniowego pakowania artykułów spożywczych jest wydłużenie ich okresu przydatności do spożycia oraz zapobieganie procesom psucia. Brak dostępu powietrza do produktu spowalnia rozwój szkodliwych dla naszego zdrowia organizmów. Dzięki tej metodzie może zahamować zatem rozwój pleśni i bakterii, a ponadto zapobiec wysychaniu żywności.

Najczęściej próżniowo pakujemy mięso i wędliny, ryby, sery, owoce i warzywa, bakalie oraz przyprawy. Branża spożywcza to jednak nie koniec możliwości tej technologii. Doskonale sprawdza się ona w pakowaniu przedmiotów takich jak biżuteria, gotówka, czy dokumenty. Opakowania foliowe skutecznie chronią przed zabrudzeniem czy uszkodzeniem.

Jak możemy pakować próżniowo?

Do pakowania próżniowego wykorzystywane są pakowarki bezkomorowe, inaczej zwane listwowymi. Znajdują one zastosowanie w przemyśle, produkcji żywności, gastronomii, sklepach oraz gospodarstwach domowych. Ba rynku możemy znaleźć zarówno profesjonalne urządzenia, jak i  proste w obsłudze modele przeznaczone do użycia w domu.

Producenci opakowań, tacy jak Torpak, mają w sprzedaży potrzebne do pakowania próżniowego worki moletowane. Dostępne w różnych rozmiarach, z łatwością mogą być dopasowane do konkretnej pakowarki oraz rozmiarów pakowanego produktu czy przedmiotu. Worki czy folię moletowaną możemy wykorzystywać do pakowania na pakowarkach profesjonalnych oraz domowych.

Cechą charakterystyczną worków moletowanych jest wyraźna faktura przetłoczenia w postaci linii, punktów albo kratki, które ma odprowadzać powietrze podczas pakowania. Najczęściej wykorzystywany jest przy przedmiotach lub artykułach spożywczych o nietypowych wymiarach i podłużnym kształcie.

Jako opakowania spożywcze na pakowarkach komorowych możemy wykorzystać też gładkie worki foliowe PA/PE. Ten rodzaj pakowania zapewnia dobrą ochronę, jeśli zadbamy o to, by zgrzewy były mocne i równej szerokości. W przetwórstwie mięsnym natomiast znajdują zastosowanie worki termokurczliwe. Pozwalają one uzyskać wyższe walory estetyczne produktu, a to przykuwa uwagę konsumentów. Te opakowania rozpoznamy po wysokim połysku.