Różnego rodzaju noże i ostrza mogą być istotnym elementem maszyn wykorzystywanych w wielu gałęziach przemysłu. Linie produkcyjne zakładów przemysłowych wykorzystują komponenty tnące do cięcia produkowanych artykułów, które mogą być wykonane z różnych materiałów. Z tego powodu rodzaj ostrza i jego parametry techniczne, muszą być precyzyjnie dostosowane do wymagań konkretnego procesu technologicznego. Przede wszystkim zaś muszą być precyzyjne.
Wytwarzanie ostrzy przemysłowych najwyższej jakości
To co najbardziej istotne w produkcji noży przemysłowych, to zapewnienie wysokiej precyzji, z którą wykonywana ma być obróbka różnych materiałów z ich wykorzystaniem. Drugą niezmiernie istotną cechą ostrza przemysłowego jest jego trwałość. Taki nóż musi wytrzymać duże przeciążenia i intensywne wykorzystanie podczas pracy. Ich trwałość wpływa także na bezpieczeństwo i sprawne funkcjonowanie maszyn oraz linii produkcyjnych gdzie są wykorzystane. Końcowo, to od jakości noża zależy wykonanie i jakość końcowego produktu. Noże przemysłowe wykorzystywane są do cięcia bardzo różnych materiałów:
- papieru,
- folii plastikowej,
- folii aluminiowej,
- drewna,
- włókien szklanych,
- ceramiki,
- elementów metalowych,
- artykułów spożywczych,
- artykułów chemicznych.
Najczęściej noże zębate, noże gładkie i noże ramowe wykonane są ze stali narzędziowej, która jest stopem żelaza i węgla. Aby nadać stopowi odpowiednich właściwości fizycznych takich jak twardość, elastyczność i tym podobne, stosuje się także dodatki, które wpływają na ostateczne parametry stali. Najczęściej przy wytwarzaniu stali z której produkuje się noże przemysłowe dodawane są, we właściwych proporcjach, pierwiastki takie jak nikiel, chrom, tytan i molibden. W ten sposób uzyskuje się różne rodzaje stali narzędziowej, możliwe do zastosowania w różnych gałęziach przemysłu.
Twardość, trwałość i wytrzymałość noży przemysłowych
Narzędzia przemysłowe wykonane ze stali narzędziowej wykorzystywane są do obróbki wielu materiałów o różnych twardościach. Stal narzędziowa zatem także musi wykazać się odpornością na ścieranie; na oddziaływanie wysoki temperatur, które powstają w wyniku tarcia podczas obróbki skrawaniem; zdolnością przenoszenia dużych naprężeń. Oprócz stosowania różnych stopów metali, w zakładach produkcyjnych Wega – Mikołów, stal stosowaną do produkcji noży przemysłowych poddaje się hartowaniu na zimno, aby zwiększyć ich trwałość i wytrzymałość. Dodatkowo, jeśli ostrze ma być wykorzystywane w przemyśle spożywczym i mieć kontakt z żywnością, powinno posiadać certyfikat HACCP.