W Polsce rolnicy z reguły skłaniają się do uprawy zbóż, w płodozmianie dominuje pszenica, kukurydza oraz jęczmień. Jednakże wiele gospodarstw również dostrzega korzyści płynące z uprawy rzepaku. Roślina ta jest źródłem tłuszczy wpływających korzystnie na organizm człowieka oraz zwierząt. Co więcej, stale pracuje się nad właściwością energetyczną rzepaku. Poniżej zostanie przedstawionych kilka wskazówek dotyczących uprawy.

Co to jest rzepak ozimy?

Rzepak jest to roślina krzyżowa, oleista z jej nasion uzyskuje się olej jadalny. Dominująca w uprawie jest forma ozima i to ona ma główne znaczenie gospodarcze.

Bardzo ważny jest dobór odpowiedniej odmiany rzepaku. Warto zapoznać się z charakterystyką tj. odpornością na choroby, mrozy, susze oraz polecany termin siewu.

  • mrozoodporne – m.in. Bonanza, ES Cesario, PT248,

  • odporność  na choroby – m.in. Trezzor (poligeniczna - wirus żółtaczki rzepy TuYV), SY Alister (kiła rzepaku),

  • termin wysiewu – m.in. PX113,  (wczesny wysiew), PT275 (optymalny/opóźniony),

  • niższe wymagania glebowe – m.in. RGT Jakuzzi, RGT Cuzzco.

Przygotowanie gleby 

Kluczowe jest zapoznanie się z rodzajem gleby, na której ma być uprawiany rzepak. Każdy gospodarz powinien wiedzieć jakie wymagania siedliskowe on potrzebuje. Wytwarzając głęboki palowy system korzeniowy, może być z powodzeniem uprawiany na średniej bonitacyjnie glebie. Świetnie przełamuje zbożową dominację upraw polowych. Pod rzepak można stosować trzy techniki uprawy gleby: 

  • typowa klasyczna orkowa (z użyciem pługa),

  • uproszczona (spulchniamy głębszą warstwę gleby nie obracając jej),

  • uprawa pasowa Strip-till (uprawiamy tylko pasy w których wysiewamy nasiona).

Każda technika ma plusy i minusy, jednakże występujące w ostatnich latach susze zmuszają rolników do gospodarowania wodą gruntową. Coraz częściej rolnicy rezygnują z pługa. W uproszczeniach ważne jest prawidłowe zagospodarowanie słomy i równomierne rozdrobnienie jej na całym polu tak, aby rośliny miały równe warunki wzrostu. Natomiast ściernisko należy zerwać broną talerzową w celu skiełkowania chwatów oraz samosiewów.

Siew i pielęgnacja

Rzepak ozimy siejemy płytko, na głębokość 1-2cm, w określonej obsadzie ziaren na m2. W przypadku odmian mieszańcowych jest to 30-45ziaren, u odmian populacyjnych 45-60 ziaren. We wczesnym terminie i dobrym uwilgotnieniu gleby, stosujemy niższy próg normy wysiewu, wraz z opóźnianiem normę zwiększamy.

W celu osiągnięcia jak najwyższych plonów należy dbać o roślinę przez nawożenie oraz ochronę stosując środki ochrony roślin. Zagrożeniem dla uprawy rzepaku są chwasty (najbezpieczniej zwalczać je zaraz po siewie), choroby grzybowe oraz szkodnik zwalczamy przez cały okres wegetacji. Należy regularnie lustrować plantacje. W tym celu mogą nam również pomóc sygnalizacje o przekroczeniu progów szkodliwości.  Istotne jest również aby rzepak na danym polu nie był wysiewany częściej niż co 4 lata. Gdy uprawiamy go częściej narażamy się na spadek plonu oraz wyższe nakłady na ochronę fungicydową.

Zbiór i sprzedaż

Zebrany kombajnem rzepak transportujemy do firm, zajmujących się jego skupem. Jedną z nich jest firma Iwno sp. z o.o. Siedziba przedsiębiorstwa znajduje się w miejscowości Iwno, w województwie wielkopolskim. Firma Inwo to dynamiczna i profesjonalna firma zajmująca się kompleksowym skupem i dystrybucją różnorodnych zbóż. Działalność obejmuje skup zboża, w tym kukurydzy, pszenicy, żyta i rzepaku, jak również szeroką gamę usług związanych z dystrybucją tych surowców. Doświadczony zespół specjalistów dba o sprawną i efektywną wymianę towarową, zapewniając wysoką jakość i terminowość dostaw. Dzięki zaawansowanej logistyce i starannemu podejściu do współpracy, jest w stanie sprostać różnorodnym wymaganiom naszych klientów, zarówno na rynku krajowym, jak i międzynarodowym. Inwo to godny zaufania partner dla rolników i producentów, którzy cenią profesjonalizm i solidność w handlu zbóż. Ale to nie wszystko. W przedsiębiorstwie Iwno specjalnością jest też produkcja roślinna, a sprzedaż zboża stanowi jedno z zadań, którymi się zajmuje. Firma prowadzi dwa gospodarstwa rolne - jeden w Iwnie, drugi w Chojnie. Oferuje wysokiej jakości zboża. Uprawia pszenicę, rzepak, jęczmień, kukurydzę, żyto oraz pszenżyto. Realizuje hurtowe zamówienia dla branży spożywczej, a część zbiorów jest przeznaczana na paszę dla bydła. Firma gwarantuje najwyższą jakość towaru oraz atrakcyjne ceny i dba o terminową oraz rzetelną obsługę klientów. Pracownicy firmy, przez lata zdobyli duże umiejętności i ze szczególną dbałością wykonują swoją prace.