Osoby rozpoczynające hodowlę kur niosek zwykle boją się, że dokonując zakupu, ktoś wykorzysta ich brak doświadczenia. Dlatego należy się do tego odpowiednio przygotować. Dobrze jest szukać niosek na fermach drobiu o ugruntowanej pozycji na rynku, jak Ferm-Drob w Bolesławcu, której właścicielką jest Stanisława Kaczyńska. Jak odróżnić nioskę od brojlera? O co zadbać organizując miejsce hodowli drobiu?

Sprawdzone rasy kur niosek

Rasy kur niosek różnić się mogą między sobą nieśnością, odpornością na choroby, czy też umiejętnością samodzielnego wyszukania sobie pożywienia. Nie każdy gatunek kur jest bowiem „samodzielny”. Chcąc uniknąć błędów hodowlanych najlepiej korzystać z ofert sprawdzonych ferm drobiu, jak np. ferma z Bolesławca Ferm-Drob Stanisławy Kaczyńskiej. Podstawą udanego zakupu kur, jest określenie oczekiwań hodowcy wobec ptactwa. Na rynku istnieje kilka ras kur niosek. Zielononóżka kuropatwiana i żółtonóżka kuropatwiana to najpopularniejsze z nich. Do innych popularnych ras zalicza się Rhode Island Red/White oraz Sussex, czy kury Leghorn. Wybór  rasy należy uzależnić od możliwości czasowych, czy obranego sposobu hodowli. Jedne kury będą mniej, inne bardziej zajmujące, podobnie jak z ich odpornością na chłody i mróz.

O czym trzeba pamiętać, wybierając kury nioski?

Jeśli zamierzamy kupić ptaki na jarmarku od przypadkowego hodowcy, trzeba liczyć się z ryzykiem nabycia starej wyniesionej kury, czy też prób sprzedania zamiast świetnie niosącej kury – okazałego koguta. W przypadku kur niosek trzeba pamiętać, na jednym metrze kwadratowym swobodnie żyć mogą cztery sztuki. Dlatego jak podpowiada nam nasz rozmówca z firmy Ferm-Drob, która od 30 lat zajmuje się hodowlą i sprzedażą kur odchowanych, lepiej kupić nioski z fermy.

Jak dbać o kury nioski?

Gniazdo powinno zapewniać kurkom maksimum prywatności. Dobrze jest je umieścić w kącie bokiem lub tyłem do światła oraz wejścia do kurnika. Kurki osiągają dorosłość około 16. tygodnia życia. Na co dzień poza wodą w poidle dostarczać im trzeba składników mineralnych potrzebnych do tworzenia skorupy dla jaj – kredy paszowej zmieszanej z piaskiem.

Kury nioski są smukłe dość małe, charakteryzują się dużym czerwonym grzebieniem i źółto-pomarańczowym kolorem oczu. Brojlery mają mocno rozbudowane nogi, a ich głowa jest proporcjonalnie mniejsza od reszty ciała. Czas nieśności trwa około 60 tygodni, dlatego życie niosek zwykle trwa około 1,5 roku.