Zboża stanowią jedno ze źródłem utrzymania rolników, ale również cenny surowiec w produkcji przemysłowej. Ich przetwórstwo bezpośrednio przekłada się na zapełnienie półek sklepowych produktami spożywczymi. Warto przyjrzeć się bliżej różnym rodzajom zbóż, sprawdzić, gdzie jeszcze można je wykorzystać i zapoznać się z ofertą skupu zboża działającego przy Rolniczym Gospodarstwie Handlowo-Usługowym Grzegorza Mroczka.
Charakterystyka zbóż
Zboża dzielą się odmiany jare oraz ozime. Co je odróżnia? Przede wszystkim moment wysiewu – zboża jare sieje się wiosną, natomiast zboża ozime potrzebują chłodnej pory roku, aby prawidłowo przejść przez cały cykl rozwojowy, w związku z tym wysiewa się je jesienią. Obie odmiany zbiera się zazwyczaj późnym latem. Najpopularniejszym zbożem, które można znaleźć w każdym skupie, jest oczywiście pszenica, która osiąga około metra wysokości i można ją poznać po podłużnych liściach. Na skupie zbóż nie może zabraknąć również żyta, obradzającego w imponujące kłosy. Rolniczą hybrydą zbóż jest natomiast pszenżyto, które odnajdzie się również na słabszych glebach.
Do popularnych zbóż należy również jęczmień, który ozdabia pola zwisającym, długim, luźnym kłosem. Nieodłącznym elementem polskiego krajobrazu wiejskiego, a zatem i oferty skupów zboża, jest również kukurydza. Żółte kolby zamknięte w dużych liściach są na tyle charakterystyczne, że trudno przeoczyć ten rodzaj plonów. Wysiew kukurydzy pozwala glebie odpocząć i przewietrzyć się, a tym samym przygotować się na bardziej wymagające zboża. Do roślin uprawnych, które stale są w kręgu zainteresowań rolników, zalicza się również rzepak, który ubogaca pola swoim żółtym kolorem.
Wszystkie zboża nie tylko ubogacają rodzimy krajobraz, ale przede wszystkim stanowią jedno ze źródeł utrzymania rolników, którzy sprzedają swoje plony do skupu, prowadzonego na przykład przez Rolnicze Gospodarstwo Handlowo-Usługowe Grzegorza Mroczka, które działa na terenie województwa mazowieckiego. Przedsiębiorstwo od prawie trzydziestu lat skupuje wszystkie wyżej wymienione plony, zajmuje się również transportem zbóż na terenie całego kraju, ale również do innych państw, takich jak Czechy i Słowacja. Doświadczenie i indywidualne podejście do każdego klienta sprawia, że skup zboża cieszy się niesłabnącą renomą. A co dzieje się ze zbożem dalej?
Jak wykorzystuje się zboża ze skupu?
Jednym z najbardziej znanych sposobów na wykorzystanie zbóż jest między innymi produkcja mąki: pszennej, żytniej, pszenno-żytniej, ale także kukurydzianej. Ze zbóż produkuje się również inne, podstawowe produkty spożywcze, takie jak olej, chleb, makaron czy płatki śniadaniowe, ale także przekąski, takie jak krakersy czy herbatniki. Bez żyta nie mogłoby obejść się gorzelnictwo – ten rodzaj zboża stanowi bowiem około 70% surowca wykorzystywanego do produkcji spirytusu. Co ciekawe, zboże znaleźć swoje zastosowanie również w produkcji biopaliw, natomiast ze skrobi kukurydzianej, która powstaje na skutek przetworzenia kukurydzy, można wytworzyć biodegradowalny polimer.
Rolnicy wysiewający zboża przyczyniają się do stabilności w produkcji spożywczej na skalę przemysłową. O ich interes zatroszczy się natomiast skup zboża, który proponuje im dogodne warunki sprzedaży i atrakcyjną cenę.