Powszechnie wiadomo, jak bardzo korzystne dla naszej organizmu jest regularne spożywanie różnych owoców i warzyw. Te mogą jednak występować w formie surowej lub przetworzonej. Jednym ze sposobów przetwórstwa jest suszenie. Suszone owoce i warzywa wyróżniają się walorami smakowymi i w dodatku są bardzo zdrowe. W trakcie tego procesu zostają one bowiem pozbawione dużej ilości wody, dzięki czemu wartości odżywcze są bardziej skoncentrowane. Ponadto, możemy z nich korzystać przez cały rok. Przyjrzyjmy się zatem warzywom, które zawierają najwięcej witamin oraz składników mineralnych w formie suszonej.

Suszone buraki

Burak stanowi prawdziwą bombę witaminową. Jest on źródłem wapnia, potasu, magnezu, witamin C i B1, a także karotenu i kwasu foliowego. Dzięki temu ma realnie lecznicze właściwości. Świetnie działa na nasz układ krwionośny – wspomaga procesy krwiotwórcze, co skutkuje zmniejszonym ryzykiem wystąpienia anemii. Pozytywnie wpływa także na przemianę materii i pracę jelit. Zapobiega powstawaniu nowotworów różnego rodzaju – wszystko za sprawą betaniny, czyli antyutleniacza, chroniącego przed działaniem wolnych rodników. 

Suszone marchewki

Korzystne właściwości marchewki są powszechnie znane. Marchewka wpływa bowiem nie tylko na nasze zdrowie, ale również wygląd. Za sprawą witaminy A wspomaga odporność i przy okazji poprawia stan włosów i paznokci. Nie traci swoich właściwości po poddaniu jej procesowi suszenia. Jak informują specjaliści z firmy Polsusz, która zajmuje się suszeniem warzyw od lat 80-tych, obecność suszu marchwi w codziennej diecie zmniejsza ryzyko zachorowania na miażdżycę, pomaga oczyścić organizm z toksyn i hamuje procesy starzenia, a także obniża poziom złego cholesterolu.

Suszona pietruszka 

Suszeniu poddawana jest w tym przypadku najczęściej natka pietruszki, którą możemy doprawić różne potrawy. Produkt ten zawiera witaminy C, A, E i K. To cenne źródło wapnia, magnezu i żelaza. Jej regularnie spożywanie w pozytywny sposób wpływa na procesy trawienia, a także zapobiega infekcjom układu moczowego i łagodzi bóle menstruacyjne. Suszona pietruszka świetnie sprawdzi się szczególnie w okresach osłabienia organizmu – na przykład zimą lub podczas przesilenia wiosennego.