Gospodarstwo Rybackie Król Tomasz położone jest w Brzeszczach, w Kotlinie Oświęcimskiej, w widełkach rzeki Soły i Wisły. Hodowla ta zajmuje się tradycyjną produkcją rybacką w stawach ziemnych. Klienci mogą kupić w tym miejscu zawsze świeże ryby, które zostały wyhodowane w zgodzie z naturą, w zdrowych i ekologicznych warunkach. Sprawdź, co znajdziesz w regularnej ofercie.

Świeże ryby – karp, amur, szczupak

Wszystkie ryby hodowane są w tradycyjnym, trzyletnim cyklu. Właściciele wykorzystują w tym procesie zasady XIX-wiecznej metody przesadkowania Tomasza Dubisza i używają pasz zbożowych. W miejscu tym znajdują się trzy obiekty stawowe, o łącznej powierzchni w okolicach 360 ha – Brzeszcze, Hermęże, Wilczkowice. Flagowym produktem, z którego słynie Gospodarstwo Rybackie Król Tomasz, jest oczywiście karp, królujący na polskich stołach zwłaszcza w okresie świątecznym. Jest on hodowany w obsadach mieszanych wraz z amurem, szczupakiem i innymi gatunkami.

Karp to gatunek słodkowodnej ryby z rodziny karpiowatych. Typ ten ma ciemny grzbiet i jasne boki. Wyróżnia się ciemnooliwkowym lub złotym połyskiem. Ryby te mają żółtobiały lub kremowobiały brzuch. W tradycyjnych warunkach żywią się larwami owadów, mięczakami, glonami i roślinami. Amur z kolei cechuje się smukłym tułowiem. Ma brunatnozielony grzbiet i boki w złotym kolorze. Wyróżnia się dużymi łuskami przy oku. Łowi się go podobnie jak karpia, bowiem ryba ta jest znana z szybkich ucieczek w kilku kierunkach. Szczupak to z kolei szeroko rozpowszechniony gatunek z rodziny szczupakowatych. Ryba ta ma bardzo ostre zęby i małe, owalne łuski. Wyróżnia się opływowym kształtem i spłaszczonym, szerokim pyskiem.

Sprzedaż dedykowana dla klientów indywidualnych oraz sprzedaż hurtowa

Wszystkie ryby znajdujące się w ofercie tego gospodarstwa są wyjątkowo smaczne. Klienci indywidualni mogą przyjechać do siedziby hodowli w celu dokonania zakupu. Pracownicy na miejscu złowią i wypatroszą konkretne okazy. Wszystkie osoby zainteresowane zakupem świeżych ryb mogą wybierać spośród takich gatunków jak karp, amur, szczupak, lin, tołpyga, sum europejski, sandacz i karaś srebrzysty. Warto podkreślić, iż cały proces hodowli wszystkich rodzajów odbywa się pod ścisłym nadzorem weterynaryjnym. Dzięki temu każdy klient może mieć stuprocentową pewność, iż zakupione ryby są zdrowe i wysokiej jakości.

Wszystkie produkty, znajdujące się w ofercie tego konkretnego gospodarstwa, idealnie sprawdzą się w przypadku restauracji czy sklepów rybnych i hal targowych. Z tego też względu ryby te mogą również kupować klienci biznesowi, w ilościach hurtowych. W razie potrzeby mogą oni skorzystać ze specjalistycznego transportu, oferowanego przez hodowlę. Dzięki temu można mieć pewność, iż zostaną one przetransportowane w odpowiednich warunkach, bez szkody dla jakości.